Arad, a név marad! – Gyulai könyvbemutatón a monográfia magyar és román kiadása

Puskel Péter, Ujj János és Király András az eredeti, magyar mű szerzői közül, és Doru Sinaci alprefektus az aradi könyvbemutatón | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Puskel Péter, Ujj János és Király András az eredeti, magyar mű szerzői közül, és Doru Sinaci alprefektus az aradi könyvbemutatón | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Gyulán is bemutatják az aradi Szabadság-szobor Egyesület négyrészes monográfia-sorozatában megjelent Arad, a név marad! című könyvet, illetve annak román nyelvű fordítását (Numele rămâne Arad!)

A könyvbemutatót a 95. Ünnepi Könyvhét keretében tartják meg a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban június 20-án, csütörtökön 18 órától (magyarországi idő szerint).

Az aradi Szabadság-szobor Egyesület 2016 és 2021 között négyrészes monográfia-sorozatban foglalta össze a város magyarságtörténetét, helyi történészek írásai alapján. Ez felkeltette a román értelmiségiek figyelmét is, és az egymás történelmének, illetve történelemszemléletének jobb megismerésének szándékával kezdeményezték a könyvek román nyelvű fordítását.

Az Arad halad című első kötet román változatát tavaly nyáron mutatták be, idén pünkösdhétfőn pedig a második, az Arad, a név marad! című könyv román kiadását is bemutatták az Arad Megyei Könyvtárban. Ez a rész a két világháború közötti időszakban ismerteti Arad gazdasági, társadalmi és kulturális életének változásait, a kisebbségi létbe szorult magyarság önszerveződési törekvéseit.

A gyulai könyvbemutató moderátora Dézsi János, a gyulai könyvtár igazgatója, köszöntőt mond Görgény Ernő gyulai polgármester és Doru Sinaci Arad megyei alprefektus, a monográfiák fordításának kezdeményezője, de felszólalnak többek közt a könyv szerzői és fordítói is.

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]
Jacques Faix zongoraépítő és amatőr fényképész egykori műhelye és lakása.
Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban
Nyáron keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a közgyűjtemény.