Ország-világ

Kinevezte Ferenc pápa Románia és Moldova új apostoli nunciusát

Giampiero Gloder | Fotó: a Vatikán Facebook-oldala

Az érsekség honlapján közzétett életrajz szerint Giampiero Gloder 1958. május 15-én született az olaszországi Asiagóban. Filozófiai és teológiai tanulmányait Pádovában végezte, 1983. június 4-én szentelték pappá. 1986 és 1992 között a Pápai Gregoriana Egyetemen tanult, ahol teológiai doktorátust szerzett, majd az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen szerzett kánonjogi doktorátust 1990-ben. Időközben a Pápai Egyházi Akadémián diplomáciai képzésben részesült.

Összevonják az EP- és helyhatósági választásokat, szeptemberben döntünk az új elnök személyéről [FRISSÍTVE]

Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu közös sajtótájékoztatója | Forrás: képernyőmentés az élő közvetítésről

A politikus elmondta, hogy ezeket a döntéseket előzetesen mindkét párt vezető testülete megvitatta – írta az Agerpres. Érdekes helyzet áll elő ezzel, mert a polgármesteri és helyi képviselőtestületek tagjainak mandátuma csak szeptemberben jár le, tehát a nyáron megválasztott helyi képviselők addig nem tehetik le az esküt.

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Illusztráció | Fotó: Pexels

A jogszabály értelmében tilos lesz 18 év alattiaknak eladni azokat az italokat, amelyek a koffeinből, taurinból, karnitinból, guaranából, glükuronolaktonból, vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületből legalább kettőt tartalmaznak. A törvény az italautomatákra és online kereskedelemre, valamint az egészségügyi és oktatási intézményekre is kiterjeszti a tiltást. Az energiaitalok árusítását és reklámozását is betiltják a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.

Külön forgalmi sávokat alakítottak ki a határátkelőkön az uniós rendszámú kamionoknak

Kamionok kilométeres sora a nagylaki autópálya-határátkelő előtt | Archív felvétel

Az első elkülönített forgalmi sáv csütörtökön nyílt meg a Calafat–Vidin román–bolgár határátkelőnél, péntektől pedig – a két Magyarországgal gyorsforgalmi összeköttetést teremtő határállomáson – a Nagylak–Csanádpalota, illetve a Nagyszántó (Bors II)–Nagykereki autópálya-átkelőn is elkülönített forgalmi sávokon közlekedhetnek az EU-ban regisztrált járművek. „Hamarosan sor kerül a Giurgiu és Rusze közötti határátkelőre is, és ily módon a mi fuvarozóinknak elsőbbségük lesz az ukrajnai vagy török fuvarozókkal szemben” – mutatott rá a román miniszterelnök.

Hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt

Illusztráció

Rámutattak: a húsételtől való tartózkodás önmagában nem böjti cselekmény. A hús fogyasztása az ókori, középkori ember számára ritka, ünnepi alkalomnak számított, vagyis az erről való lemondás az adott kultúrában valóban a bánat és az önmegtagadás alkalmas kifejezőeszköze volt. E gondolatot folytatva, a „külső böjt” gyakorlataként a modern ember felteheti magának a kérdést, mi az az érték, szokás az életében, amihez általában ragaszkodik, de az „Isten előtti meghajlás jeleként” lemond róla a böjti időszakban.

A többség nem támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását

Nem szeretnének berukkolni | Archív felvétel

A felmérést a Digi24.ro hírportál rendelte meg az Avantgarde közvélemény-kutató intézettől, miután élénk visszhangot váltott ki a hadsereg új vezérkari főnökének figyelmeztetése, miszerint az ország lakosságának is készülnie kellene az esetleges háborúra. A hét elején telefonos módszerrel, 4 százalékos hibahatárral, 700 felnőtt bevonásával készült felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett sorkatonai szolgálat visszaállítását Romániában.

„Jó napot, Iohannis!” [VIDEO]

Vincze Loránt

Az EP-vitában románul elmondott felszólalását magyar köszöntéssel Vincze Loránt, majd kijelentette, hogy Klaus Iohannis román elnök „2020-ban a magyar nyelvet politikai eszközként használta ellenfeleivel szemben”. Azzal vádolta meg Iohannist, hogy elnöki mandátumának kezdete óta nem reagál a magyar közösség azon javaslatára, miszerint az ország román többségének paktumot kellene kötnie a kisebbségekkel. „Az Európai Unióban már léteznek sikeres kisebbségvédelmi modellek, de ezekről Bukarestben még beszélni sem lehet” – jelentette ki.

Az önkormányzati mandátumok meghosszabbítását kezdeményezte az RMDSZ

A javaslat szerint ötévente tartanának helyhatósági választásokat | Archív felvétel

A jogszabály a polgármesterek, alpolgármesterek, települési és megyei önkormányzati képviselők, illetve a megyei tanácselnökök és alelnökök megbízatását módosítaná, így az idén megszervezendő önkormányzati voksoláson a tisztségviselőket már nem négy, hanem öt évre választanák. A törvénymódosítás a jelenlegi önkormányzati mandátumokat nem hosszabbítaná meg.

Több mint másfél ezren haltak meg közlekedési balesetben tavaly

Archív felvétel | A rendőrség által közreadott felvétel

A tájékoztatás szerint tavaly 4525 súlyos közúti baleset történt Romániában, 1545 ember halálát és 3535 ember súlyos sérülését okozva. A 2022-es évhez képest 190-nel kevesebb baleset történt, és a halálos áldozatok száma is kevesebb 88-cal, illetve a súlyos sérülteké 160-nal. Megjegyezték, hogy a közúti biztonság fokozása érdekében 2023-ban a közlekedésrendészet 58 385 akciót hajtott végre, ami 4624-gyel (8,6 százalékkal) több, mint egy évvel korábban.