Ország-világ

Kamionstopot hirdettek szerdára az ország kétharmadában a kánikula miatt [FRISSÍTVE]

Félreállítják a teherforgalmat | Illusztráció/Archív felvétel

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) keddi tájékoztatása szerint szerdán 10 és 20 óra között Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Arad, Fehér és Szeben megyében valamennyi országúton, gyorsforgalmi úton és autópályán tilos a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek közlekedése.

A választási bizottság elosztotta az európai parlamenti mandátumokat

Plenáris ülés az EP brüsszeli székházában | Archív felvétel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös listája a 4,3 millió érvényes szavazat 48,55 százalékát kapta. Erről a listáról a PSD 11 és a – néppárti tagsággal rendelkező – PNL 8 politikusa kapott EP-mandátumot. A szélsőségesnek minősített Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az érvényes voksok 14,93 százalékát megszerezve 6 képviselőt küld az EP-be.

Nagy rohamra kell számítani a határátkelőhelyeken

Sok türelemre lesz szükség | Archív felvétel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Terbe Roland elmondta, június második felétől július végéig Magyarországról kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől egészen szeptember végéig a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányban lehetnek sorok – közölte az őrnagy.

Az elektromos cigaretták kiskorúaknak való árusítása után a reklámozásukat is betiltották

Illusztráció | Fotó: Pexels

A jogszabály kiegészíti azt az idén februárban elfogadott tervezetet, amely betiltotta az elektromos cigaretták kiskorúaknak való forgalmazását, az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is.

Befűt nekünk a nyár, napközben 38 Celsius-fokos kánikula is lehet

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Erdélyben fokozatosan felmelegszik az idő az első héten, a hétfői 28 fokról a hét végére 34 fokig emelkedik a nappali csúcsértékek átlaga. Ezzel egy időben a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus küszöböt, éjszaka 13, majd 15-17 fokig hűl le a levegő. Június 23-án és 24-én a minimumok 3-4 fokkal, a maximumok 6-7 fokkal csökkenek. Ezt követően a minimumok nem változnak jelentősen, a nappali csúcsértékek azonban enyhén emelkedni fognak. Június 23. és 26. között fokozottabb légköri instabilitásra lehet számítani.

Húsz év után újraindult a közvetlen légiforgalom Románia és az Amerikai Egyesült Államok között

Illusztráció | Fotó: HiSky Facebook-oldal

A HiSky légitársaság gépe pénteken reggel szállt fel a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtérről, hozzávetőleg 10 órás repülést követően délután landol a New York-i John F. Kennedy reptéren. Az utasokat egy szélestörzsű Airbus A 330-200 gép szállítja. A légitársaság heti négy járatot fog működtetni Bukarest és New York között.

Románia és az Amerikai Egyesült Államok között több mint 20 éven át nem volt közvetlen légijárat, azt követően, hogy 2003 novemberében az állami légitársaság, a Tarom felfüggesztette a Bukarest–New York járatait.

Tervezet: ne kelljen személyes ügyintézés a gépjármű online forgalomba helyezésekor

A gépjármű- és jogosítvány-nyilvántartó hivatal Aradon | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A jogszabályjavaslatot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakciójának több tagja iktatta korábban a parlamentben. A beterjesztők indoklásukban emlékeztettek: egy sürgősségi rendelet jelenleg is lehetővé teszi, hogy a gépkocsitulajdonosok az interneten keresztül helyezzék forgalomba vagy vonják ki a forgalomból a járművüket, ám csak akkor nyithatnak fiókot a gépjármű-nyilvántartó hivatal honlapján, ha előzőleg személyesen jelentkeznek az intézménynél igazolni a személyazonosságukat.