Határ mente

Határon átnyúló projekt a kórházi fertőzések megelőzésére [AUDIO]

Az Arad megyei önkormányzat székhelyén ismertették a projekt eredményeit | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

2019-ben indult az Arad Megyei Tanács és a Hódmezővásárhely–Makó Egészségügyi Ellátóközpont együttműködése, amelynek révén 3 millió eurós európai uniós támogatáshoz jutottak. A projektvezető aradiakra eső több mint 1,5 millió euróból többek között egy új komputertomográfot vásároltak az Arad Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályának.

Határon átnyúló projekt keretében korszerűsítették a szennyvíztisztító-telepeket

A projektzáró konferencia Aradon | A megyei tanács által közreadott felvétel

A szakember, a projekt eredményeit bemutató rendezvényen elmondta, a cég az aradi vízművekkel közösen pályázott a környezetvédelmi beruházásra, melyre 2,55 millió euró uniós támogatást nyertek el, melyet romániai és magyarországi források egészítenek ki a vállalkozások önereje mellett.

Az aradi cég a Körös mentén Borosjenőben (Ineu) és Honctőn (Gurahonț), valamint a Marosnál Aradon és Lippán (Lipova) korszerűsített szennyvíztisztító-telepet – tudatta a projektvezető.

Kapocs a Maros – vízitúra Aradtól Szegedig

A szerző által közreadott fotó

Alapítványunk Szegeden működik, és igyekszik támogatni a szegedi vízi élet szereplőit, ugyanakkor kapcsolatban van a Dél-Alföld további egyesületeivel is. Nagyon megörültünk, hogy az ERASMUS+ keretében idén lehetett pályázni sport témájú projektre. Még nagyobb volt az örömünk, amikor megtudtuk, hogy a sportszakemberek mobilitása kategóriában az Összeköt a víz című projektünk nyert.

Miért vágtunk bele?

Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát

<em>Hír szerkesztése</em> Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát

A közlemény szerint a beruházás részeként magyar területen a Maros jobb partján elhelyezkedő makói szivattyútelep rekonstrukciója történt meg. Az 1962-ben épült szivattyútelep kettős funkciót lát el: egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizet átemeli a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását

<em>Hír szerkesztése</em> Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását

Mindkét – eddig alkalomszerűen megnyitott – határátkelő Arad és Békes megye között teremt újabb állandó közúti összeköttetést. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári bukaresti látogatásán állapodott meg Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel újabb határátkelők megnyitásáról.

Vállalkozásfejlesztés Arad és Békés megyében [AUDIÓ]

<em>Hír szerkesztése</em> Vállalkozásfejlesztés Arad és Békés megyében [AUDIÓ]

Az Európai Unió támogatását élvező, több mint 1,1 millió euró költségvetésű folyamattervben egy olyan internetes adatbázist hoznak létre, amelynek segítségével a cégek tudomást szerezhetnek az ipari célú ingatlanokról, így székhelyüket vagy telephelyüket a munkaerő vagy a megrendelőkhöz közelebb költöztethetik.

Ezzel közvetve a romániai megyék krónikus munkaerő-, illetve a kelet-magyarországi megyékre jellemző álláshiányon is enyhítenek.

Faültetés Pécskán és Gyulán

<em>Hír szerkesztése</em> Faültetéssel ünnepelték a határ menti programokat Pécskán és Gyulán

Pécskán a – nem mellesleg európai uniós támogatással megvalósult – környezetvédelmi és idegenforgalmi célokat szolgáló bivalyfarmon ültettek el 25-25 tölgy-, platán-, gesztenye- és hársfacsemetét a két ország fejlesztési minisztériumának, a diplomáciai testülete, a román–magyar európaii uniós projekteket irányító közös iroda, illetve a megyei és helyi közélet képviselőinek jelenlétében.