Múzsa

Még két előadás júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán

Kézdi Imola Shirley Valentine szerepében | Fotó: Kiss Bea

Június 15-én, szombaton 19 órakor a Bábszínház termében újra látható az Aradi Kamaraszínház legújabb saját produkciója, a Shirley Valentine. Willy Russel többszörösen díjnyertes színdarabjának premierjét májusban tartották. A bravúros és szórakoztató one-woman-showban Kézdi Imola Jászai Mari-díjas, többszörös UNITER-díjas színésznő lép a nézők elé: Shirley szerepében elnyomásról, nőiségről, múló időről páratlan színpadi humorával és intelligenciájával szabadon beszélhet.

Arad, a név marad! – Gyulai könyvbemutatón a monográfia magyar és román kiadása

Puskel Péter, Ujj János és Király András az eredeti, magyar mű szerzői közül, és Doru Sinaci alprefektus az aradi könyvbemutatón | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A könyvbemutatót a 95. Ünnepi Könyvhét keretében tartják meg a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban június 20-án, csütörtökön 18 órától (magyarországi idő szerint).

Az aradi Szabadság-szobor Egyesület 2016 és 2021 között négyrészes monográfia-sorozatban foglalta össze a város magyarságtörténetét, helyi történészek írásai alapján. Ez felkeltette a román értelmiségiek figyelmét is, és az egymás történelmének, illetve történelemszemléletének jobb megismerésének szándékával kezdeményezték a könyvek román nyelvű fordítását.

Koncert és komédia júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta | Részlet a Tizenöt zsoltár plakátjáról

Június 2-án, vasárnap 19 órakor a vörös templomként ismert evangélikus-lutheránus templom lesz a házigazdája a Tizenöt zsoltár című koncertnek. Fellépnek Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja, és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta. A trió 1997-ben adta ki közös lemezét Tizenöt zsoltár címen, melyen a Bibliából választott zsoltár-parafrázisok szerepeltek. Azóta sok helyen koncerteztek, először 2008-ban szerveztek egy sikeres turnét 7 város 7 felekezetének 7 templomában.

Egy szoknya, egy nadrág – a József Attila Színház aradi vendégjátéka

Az Aradi Kamaraszínház által közreadott felvétel

A budapesti József Attila Színház repertoárjából több előadást is műsorára tűzött már korábban az Aradi Kamaraszínház. Ezúttal az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékot láthatják a nézők a legendás Bodrogi Gyula rendezésében. A főbb szerepekben Horváth Sebestyén Sándor, Zöld Csaba, Horváth Csenge és Kocsis Judit látható. Barabás Pál filmforgatókönyvét zenés színpadra Frenkó Zsolt dolgozta át.

Kortalan nemzedék – A Közép-Európa Táncszínház vendégjátéka Aradon

Az Aradi Kamaraszínház által közreadott felvételek

Különleges és újszerű élményben lesz részük a kortárstánc kedvelőinek május 17-én, pénteken 19 órakor, amikor a IX. Nemzetközi Új Színházi Fesztivál programjának részeként, a nagyszínházban fellép Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata. A Közép-Európa Táncszínház (KET) táncosai az Ageless Generation – Kortalan nemzedék című produkciójukat hozzák el Aradra. 

Bagossy Levente színházimakett-kiállításával kezdődik az Új Színházi Fesztivál

Bagossy Levente – Önarckép

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest szervezésében a Nemzetközi Új Színházi fesztivál 9. kiadása keretében kiállítás nyílik Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeiből 2024. május 11-én, szombaton 18 órától a Ioan Slavici Klasszikus Színházban előterében.

Vasárnap Aradon vetítik a Mosta vagy soha! című filmet

plakát

A Vándormozi szervezésében Erdély több településén vetítették már nagy sikerrel Lóth Balázs 2024-es filmjét, ezúttal Arad is az állomások közé került.

A Most vagy soha! egy magyar történelmi kalandfilm, amelynek témája Petőfi Sándor és a márciusi ifjak részvétele a pesti forradalomban, 1848. március 15-én. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk írta Rákay Philip és Szente Vajk közreműködésével.

Az aradi vetítésre a belépés ingyenes.

Monodráma az elnyomásról, nőiségről, múló időről – bemutató a kamaraszínházban Kézdi Imolával

Shirley szerepében Kézdi Imola | Fotók: Adrian Ganea

Az Aradi Kamaraszínház idei saját produkciói közül talán a leginkább várt darab a Shirley Valentine, Willy Russell többszörösen díjnyertes színdarabja. A bravúros és szórakoztató one-woman-showban Kézdi Imola Jászai Mari-díjas színésznő lép a nézők elé: Shirley szerepében elnyomásról, nőiségről, múló időről páratlan színpadi humorával és intelligenciájával szabadon beszélhet. 

Montanaro tengeri szimfóniája és S.Ö.R. az Aradi Kamaraszínházban

Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter és Gáspár András a S. Ö. R.-ben | Az Aradi Kamaraszínház által közreadott felvétel

Május 7-én, kedden 19 órakor a nagyszínház második emeleti stúdiótermében az Aradi Kamaraszínház nézői ismét találkozhatnak Miquèu Montanaro franciaországi okszitán vándorzenésszel, akinek művészi pályája három fő irány összekapcsolásából jött létre: a zeneszerzés, az improvizáció és a hagyományos zenei elemek felhasználása. Sajátos útja Provance-ból indul, hogy a mediterrán térségen keresztül eljusson a világ legtávolabbi zenéihez, integrálva azok különböző elemeit saját darabjaiba.