Kúl

Látványos égi jelenségek figyelhetők meg csütörtökön és pénteken

Az együttállás | Forrás: stellarium-web.org

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint csütörtökön (román idő szerint) 19.15-től egy égi háromszög figyelhető meg a délnyugati égbolton. Szabad szemmel a kövér holdsarló és az alatta elhelyezkedő ragyogó Jupiter nyújt különleges látványt, ami az együttállás második legfényesebb tagja lesz. Hozzájuk csatlakozik majd az Uránusz, azonban ez utóbbi megfigyeléséhez mindenképp távcsőre lesz szükség.

Indul a nevezés a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre!

Fotó: gyulaipalinkafesztival.hu

A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Természetesen nevezni lehet határon túlról is, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából még Izraelből is.

A verseny céljaként több szempontot is meghatároztak a szervezők Adamik Anikó és Lovassy György versenyigazgatók vezetésével:

Itt a farsang, itt a bál!

plakát

A talpalávalót a Meteor együttes és egy meglepetés-sztárvendég fogja biztosítani, akik hajnalig gondoskodnak majd a jó hangulatról. Belépő: 75 lej/fő.

Negyedikes korig a gyermekeknek ingyenes a belépő, ez nem foglalja magába az ülőhelyet. Amennyiben ülőhelyet szeretne gyerekének, teljes belépőt szükséges vásárolnia. A szervezők kérik, jelezzék jegyvásárláskor, hogy hány gyermekkel szándékoznak részt venni. 

Jövő csütörtökön kezdődik a karácsonyi vásár

Ünnepre hangolódva | Archív felvétel

A rendezvény korábban a városháza előtti téren, illetve az a mögötti parkban tartották meg, de ezúttal a helyszínnek az Avram Iancu (volt Szabadság) teret választották, kiterjesztve a Mețianu (volt Forray) utcára. Az előkészületeknek már neki is láttak.

A városháza közleménye szerint 49 árus fog különböző portékákat kínálni a standokon. Az újdonságot – s egyben a fő attrakciót – az is jelenti majd, hogy egy 30 méter magas óriáskereket állítanak fel a színház háta mögött.

Hangulatos Őszi Magyar Bál, következik a retró parti

A Roulette zenekar húzta a talpalávalót | Fotó: S. P.

A helybeli magyarok mellett kisperegi, aradi, kisiratosi, nagyiratosi, sofronyai és temesvári vendégek is jelen voltak.

Az összejövetelt az Ipartestület székházában szervezte meg a Pécskai Magyar Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület, amely nagy hangsúlyt fektet a közösségi életre, azon belül is egy olyan közösségre, amelynek közös nyelve a szeretet.

A jövő sem a régi

Felméri Péter plakát

„Ahhoz, hogy 2023-ban önmagad lehess, elő kell fizess a spotify-ra. A napodról nem te döntesz, hanem az algoritmusok. A tavalyi háromévesek átlagéletkora pedig idén már négy. És ki tudja mi lesz itt jövőre?

Tavaly még magamnak kellett megírjam ezt a leírást, idén meg akár a ChatGPT is megírhatná. Talán meg is írta… Ki tudja ezt ma már? A mesterséges intelligencia egy kilencéves gyerek szintjén van. Mondjuk, rendet nem rak a szobájában. Igaz, szobája nincs is…

Újaradi szüreti bál

plakát

Az est meghívottja a kisperegi Roulette zenekar, amelyik hajnalig gondoskodik majd a jó hangulatról. Belépődíj: 30 lej/fő.

Nyolcadikos korig a gyerekeknek ingyenes a belépő, de kérik, jelezzék jegyvásárláskor, hogy hány gyerekkel szándékoznak részt venni.

A jegyek jövő héttől kaphatók az RMDSZ Arad megyei szervezetének székházában, hétfőtől csütörtökig 9–17 óra között, pénteken 9–13 óra között. További információ Derzsi Csabánál a 0733/076–263-as telefonszámon, valamint az RMDSZ-nél a 0728/968–056-os vagy a 0257/250–627-es telefonszámokon.