Kúl

Kézműves foglalkozás gyerekeknek a Tornyai Tájházban

Megismerkedhetnek a gyerekek a különböző szerszámok, eszközök használatával is | Fotó: Pro Move Arad Egyesület

A résztvevők megismerkedhetnek az egykori paraszti lét hétköznapjaival és a tájház népi gyűjteményével. A szabadban hagyományos kézműves foglalkozásokra kerül sor, az ebédet pedig közösen készítik el.

A program díjmentes, azonban a gyerekek szállításának megszervezése a szülők feladata. Időpont: június 21., péntek 10–15 óra között.

Jelentkezni június 17-én, hétfő reggel 9 órától lehet, a következő telefonszámon: 0728/968–056. A helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges.

Arany- és különdíjas a Tornyai Tájház Szarvason

Tóth Piroska és Suttyák András

Az idén húszéves tájház és az annak háttérintézményeként 18 esztendeje létrehozott Pro-Pir-Kult Egyesület rendszeres résztevője a szarvasi és más magyarországi gasztronómiai fesztiváloknak. Ezúttal ők ketten képviselték Arad megyét Szarvason, ahol az egyéb kategóriában első díjat érdemelt ki „Piri néni csülkös babgulyásával”.

Emellett a Magyar Gasztronómia Nagykövetének a különdíját is megkapták a legtöbbször résztvevő csapatként, mert a szervezők szerint minden rendezvény színvonalát emelték jelenlétükkel, autentikus standjukkal.

Nemzetközi vasútmodellező kiállítás lesz a sportcsarnokban a hétvégén

A múzeum által közreadott fotó

A hivatalos megnyitót pénteken 10 órától tartják. A szervező egyesület mellett nagyváradi, kolozsvári, ploiești-i, bârladi, bukaresti és bécsi klubok mellett több magyarországi modellező klub is jelen lesz: a veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub, a békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület, a debreceni Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület.

Megtelt a pécskai főtér az EDDA koncertjén

Nem csak a tér közepén álltak | Forrás: képernyőmentés Facebook-közvetítésből

A szerdán kezdődött és vasárnapig tartó városnapi programok sorában péntek az úgynevezett „magyar nap” volt, amikor főleg a magyaroknak szóló műsorokat szerveztek a fő- (I. Mihály király) téren.

Az est sztárvendége a magyar rockzene egyik emblematikus együttese, a fennállásának 50. évfordulóját idén ünneplő EDDA volt. Pataki Attila és együttese koncertjére megtelt a tér, nemcsak Pécskáról, hanem Arad megye – sőt a szomszédos megyék – több településéről is jöttek rajongók.

Városi rangra emelésének 20. évfordulóját ünnepli Pécska

Archív felvétel a 2019-es Pécskai Városnapokról

Pécska idén tavasszal ünnepli városi rangra emelésének 20. évfordulóját. Az „előléptetésről” a 2004. április 5-i 83-as számú törvény rendelkezett.

Május 17-én, pénteken este 21 órától lép fel a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő legendás magyar rockzenekar, az EDDA, a környékbeli rajongók legnagyobb örömére. Szombaton 23 órától a The Motans lép színpadra, amelynek több dala is vezette a slágerlistákat.

Veterán- és nosztalgiaautók kiállítása a központban

Muzeális érték | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

A felsorakoztatott járművek között volt néhány igazán veterán autó, mint például egy múlt század eleji Austin, vagy egy-egy Renault gépkocsi az 1960-as, illetve 1970-es évekből, továbbá a bogárhátúak, de a többségük inkább csak nosztalgiaautók voltak az 1980-as évekből és az 1990-es évek elejéről.

A Dacia 1300-asok, az Audik, a Mercedesek és Volkswagen Golfok a nem is olyan régmúlt időkben hétköznapjaink személyautói voltak, sőt többségük a rendszámuk alapján a manapság is napi használatban lehet.