Itt-Hon

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]

Nagy Rozália az otthon első és azóta állandó lakója | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

A magyar határ menti Kisiratoson 25 éve működik a Máltai Ház nevű mozgássérült központ, amelyben új otthonra lelnek a mozgásukban korlátozott, rászoruló személyek.

A Máltai Ház több mint egy szociális intézmény: lakói a helyi társadalom megbecsült tagjai, akikre számítanak minden kulturális és közösségi eseményen. Van olyan személy, aki a megnyitás, egy emberöltő óta az otthon lakója.

Rászoruló időseknek gyűjtöttek a Csiky-s diákok [AUDIO]

A pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes tagjai is felléptek | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

Az iskola diákjai nép-, klasszikus és könnyűzenei műsorral, sportgimnasztikai bemutatóval készültek, a közönségtől érkező felajánlásokat pedig az Aradi Református Egyházmegye számlájára utalják idén, hogy eljuttassa a kedvezményezettekhez.

A befolyt összeg gyógyszerek vásárlására, tűzifa beszerzésére vagy közüzemi számlák kifizetésére fordítható. A szervezők szerint az ilyen rendezvény a konkrét segítségnyújtáson kívül nevelő célzatú is, hiszen arra tanítja a fiatalokat, hogy adakozni nemes gesztus.

Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke

Faragó Péter | Fotó: rmdszarad.ro

A tisztújító küldöttgyűlésen Szilágyi Dóra Emese, az RMDSZ ifjúságért felelős alelnöke is részt vett, megköszönve az ügyvezető elnökség nevében az Arad megyei szervezet elmúlt időszakban végzett munkáját. Az alelnök köszöntőjében a jövő évi választások tétjét hangsúlyozta, kiemelve, hogy „mindannyiuk munkájára szükség lesz, mindenki a saját kisebb vagy nagyobb szeletét bele kell, hogy tegye közösbe, hiszen csak így leszünk képesek hatékonyak és eredményesek lenni” – idézte az RMDSZ beszámolója az alelnököt.

Közel egy tonna zöldség- és gyümölcsadomány gyűlt össze a Csiky-ben

Kitettek magukért a gyerekek | Fotó: csikygergelyarad.ro

Majdnem 10 mázsa, azaz közel egy tonna zöldséget és gyümölcsöt adtak össze a gyerekek és családjaik, ez a tavalyi mennyiségnek több mint a duplája.

Közel háromszázan önzetlen adományozó volt minden korosztályból. A csomagok az aradi Páduai Szent Antal Plébániatemplom szegénykonyhájára, az Öthalomban (Vladimirescu) működő IAMAT Keresztény Karitatív Egyesület székhelyére és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonába jutottak el.

Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben

Ismét összeülnek a küldöttek | Fotó: az RMDSZ Facebook-oldala

A tanácskozást az aradi volt Vármegyeháza dísztermében (Revoluției utca, 81. szám) tartják a következő tervezett napirendi pontokkal:

  1. Az RMDSZ Arad megyei szervezete elnökének beszámolója,

  2. A Megyei Küldöttek Tanácsa elnökének beszámolója,

  3. A Megyei Önkormányzati Konferencia elnökének beszámolója,

  4. Az RMDSZ Arad megyei Nőszervezete elnökének beszámolója,

  5. A beszámolók vitája,

Ünnepre hangolódás kézművességgel

plakát

Ez alkalomból az RMDSZ Arad megyei szervezete és a Pro Identitas Egyesület adventi koszorúkészítő foglalkozást szervez a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Az aradi magyar közösség az RMDSZ megyei szervezetének székházában hangolódhat együtt az ünnepre az alábbi dátumok egyikén:

  • November 21., kedd, 15–19 óra között,

  • November 22., szerda, 11–17 óra között,

Új forrásokat keresnek a Pécskai Magyar Közösségi Ház felújításához [AUDIO]

„Terepszemle” | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Öt évvel ezelőtt vásárolt meg közadakozásból egy régi portát Magyar Közösségi Ház céljára a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület. Az ingatlanban különböző kulturális rendezvényeket, hagyományőrző tevékenységeket, szórakoztató programokat kíván majd tartani a civil szervezet – ehhez azonban fel kell újítani, lakhatóvá kell tenni a több mint százéves épületet.

A már megkezdett munkára van pénz [AUDIO]

Zajlik a munka | Forrás: Antal Péter polgármester Facebook-oldala

A kormány által elfogadott deficitcsökkentő törvény hatásait a helyi hatóságok is érzik, hiszen több tervezett programot le kellett állítaniuk költségvetési hiány miatt, de Antal Péter Pécskai polgármester szerint az élő szerződéseket teljesítik, a kivitelezőknek ki is fizetik az elvégzett munkát.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg: