Itt-Hon

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]

A színház felőli homlokzat már elkészült | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A háromemeletes, ezenfelül tetőtér-beépítésű belvárosi bérház fennállásának több mint egy évszázada alatt egy sor köztiszteletnek örvendő személyiség lakott az épületben. A földszinti üzletek híre messze túljutott a város határain, emeleti helyiségeit jelentős pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött Aradon az első, kizárólagosan filmszínház céljaira kialakított moziterem, az egykori Apolló-, később Stúdió-mozi.

Az erdélyi magyarok több mint 60 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot

Illusztráció

A felmérés a romániai magyarok magyar állampolgárság kérdéséhez fűződő viszonyát és terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát mérte fel. A kutatás válaszadóinak 61 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot, 18 százalékuk még nem kérvényezte a honosítást, de tervezi ezt megtenni valamikor a jövőben, 19 százalékuk pedig egyáltalán nem szándékszik igényelni. Ez utóbbiak aránya jelentősen csökkent a korábbi kutatási eredményekhez képest.

Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]

Péró Tamás megyei tanácsos | Fotó: rmdszarad.ro

A magyar érdekvédelmi szövetség, az RMDSZ javaslatára megemelték a kulturális és közösségi rendezvényekre szánt, illetve az egyházak által templomfelújításokra fordítható keretet, amelyekből mintegy 10 százalékot úgymond alanyi jogon a magyar közösség, illetve a magyar történelmi egyházak használhatnak fel.

Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]

Pécska madártávlatból – 16 hektáron terült majd el a strand | Az önkormányzat által közreadott felvétel

A beruházásoktól azt remélik, hogy a szórakoztató- és szolgáltatóipari vállalkozás is fellendülnek, ettől pedig pezsgőbb lesz a helyi gazdasági és kulturális élet.

Arad megyében egy országos és négy helyi érdekeltségű turisztikai település van. A minősítésnek azért van jelentősége, mert ez határozza meg, hogy milyen célirányos támogatásokra pályázhatnak az érintett önkormányzatok. Országos érdekeltségű Menyháza: az Aradtól 120 km-re északkeletre, a Béli-hegységben található üdülőfalu már a 19. században is híres volt gyógyfürdőjéről.

„Életre kel” a múzeum természettudományi osztálya

A képernyőn „megelevenednek” az állatok | A múzeum által közreadott felvétel

A közgyűjtemény keddi közleménye szerint a modernizálás során lehetővé tették, hogy a kiterjesztett virtuális valóság segítségével „életre keljen” a Románia és azon belül Arad megye élővilágát bemutató tárlat.

Ehhez az szükséges, hogy az okostelefon (vagy táblagép) kamerájával a látogató beolvassa a vonatkozó QR-kódot, és máris „megelevenedik” a leírásban szereplő emlős vagy rovar. A múzeum vezetősége azt reméli az újítástól, hogy a fiatalabb nemzedék tagjait, akik a digitális világban otthonosan mozognak, kíváncsivá teszik a múzeum kiállításai iránt.

Hálátlan állam: kényszerűségből függesztették fel a kisiratosi gyerekotthon működését [AUDIO]

Pio Atya Családi Ház – ideiglenesen zárva | Archív felvétel

A helybelieket és a környék adakozó kedvű lakosait megdöbbentette a hír, sokan még most is segélyekkel keresik fel az intézmény legutóbbi ügyvezetőjét, Almási Vincét, aki a csomagokat eljuttatja az azóta saját családjuknál, de gyakran emberhez méltatlan körülmények között élő gyerekekhez.