Itt-Hon

A végleges eredmények szerint is magabiztosan nyert újabb mandátumot a megyei tanácselnök

Iustin Cionca 2016 óta a megyei önkormányzat elnöke | Archív felvétel

E szerint – amint az előzetes eredményekből tudni lehetett – újrázott az Arad megyei tanács jelenlegi elnöke, a nemzeti liberális párti Iustin Cionca a szavazatok 39,04 százalékának megszerzésével. A szociáldemokrata párti (PSD) tanácselnökjelöltre, Mihai Fiforra a szavazati jogukkal élő Arad megyei polgárok 26,06 százaléka adta voksát. A további sorrend: Florin Galiş (AUR) 14 százalék, Răzvan-Paul Anghel (ADU) 8,61 százalék, Péró Tamás (RMDSZ) 6,48 százalék, Dan-Mihai Kiss (SOS Románia) 3,79 százalék, Florin-Dorin Doroţiu (PUSL) 1,99 százalék.

Közlekedésbiztonsági vetélkedő a Csiky Gergely Főgimnáziumban

A rendőrség által közreadott felvételek

Az eseményt a Biciklivel a kockázat és a biztonság között elnevezésű vetélkedő alkalmával szervezték meg – tájékoztatott közleményében az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság.

A beszámoló szerint mintegy száz iskolás vett részt a bemutatón, nekik elmagyarázták a fontosabb közlekedési szabályokat, megmutatták az alkoholszonda használatát, és felvilágosítást tartottak arról, hogy milyen kockázatokkal jár az alkohol- vagy kábítószerfogyasztás.

A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]

Archív felvétel egy tornyai római katolikus templombúcsúról

Egykor oktatási központ volt, magyarul, románul és szerbül folyt a tanítás, nyolcosztályos bentlakásos iskola működött Tornyán, de ez ma már csak emlék. A Millennium évében egy helybéli libapásztorlánynak a falu határában megjelent a Szűzanya, ezért búcsújáróhely is Tornya – mondta Jámbor Ilona, a Tornya fényben és árnyékban című monográfia szerzője.

Pallagi Máté lesz Tőzmiske új RMDSZ-es polgármestere

Pallagi Máté nyerte a polgármester-választást Tőzmiske községben | Fotó: RMDSZ

Ellenjelöltjei közül a nemzeti liberális párti (PNL) Florian Florentin Albu 347, a szociáldemokrata (PSD) Teodor Parasca 318 voksot kapott. Pallagi Mátéra a magyarlakta településeken voksoltak a legtöbben: Simonyifalván 370-en, Vadászon 497-en, Bélzerénden 83-an, míg a községközpontban, Tőzmiskén csak 86 szavazatot kapott. A két román jelöltre viszont Tőzmiskén pecsételtek a legtöbben, a többi településen egyikük sem érte el a száz zavazatot.

Újraválasztották Sofronyán Sandu Krisztián polgármestert – szentpáli szavazatokkal

Sandu Krisztián, Sofronya község RMDSZ-es polgármestere | Fotó: Sandu Krisztián Facebook-oldala

Az RMDSZ jelöltje ezúttal is szülőfalujában, a közigazgatásilag Sofronyához tartozó Szentálon kapta a legtöbb szavazatot: 388-at, míg a községközpontban 323-an szavaztak rá – összesen tehát 711 szavazatot kapott, ami kényelmes előnyt jelentett a nemzeti liberális párti (PNL) Kwasnitzky Mihaela Emanuelával és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként induló Radu Florin Fofiuval szemben: előbbi 412, utóbbi 374 voksot gyűjtött be (ebből a magyar többségű Szentpálon 51-et, illetve 27-et kaptak).