Erdélyi magyar és német irodalom az aradi irodalmi fesztiválon

2022. május 31.
Az erdélyi magyar és német irodalomról lesz szó egyebek mellett az aradi 8. Titkos beszélgetések elnevezésű irodalmi fesztiválon, amelynek a Liszt Intézet bukaresti központja a társszervezője.
<em>Hír szerkesztése</em> Erdélyi magyar és német irodalom az aradi irodalmi fesztiválon

Az intézet keddi közlése szerint a gazdag irodalmi programmal rendelkező, június 2. és 4. között zajló fesztiválon lehetőség nyílik találkozniuk az olvasóknak erdélyi szerzőkkel, de filmvetítéseken és koncerteken is részt vehetnek.

A magyar írók közül jelen lesz Fischer Botond, Láng Orsolya, Lövétei-Lázár László, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Márton Evelin és Orcsik Roland. Az intézet javaslatára a fesztiválnak lesz egy erdélyi német irodalmi témája is, így Fischer Botond, Lucian Vărșăndan, Thomas Perle és Elise Wilk írók is jelen lesznek.

A résztvevők megvitatják egyebek mellett, hogy miként fogadták a német nyelvű szerzőket és az általuk írt irodalmat Romániában, illetve hogyan őrzi a kortárs német irodalom az „elveszett haza” emlékét. A szervezők felhívták a figyelmet arra az érdekes jelenségre, hogy sok olyan fiatal szerző van, aki már nem Romániában született, de úgy ír Siebenbürgenről (Erdélyről), tájakról, házakról, szokásokról, mintha ott éltek volna vagy ott élnének.

A magyar szerzők programjában Fischer Botond a Buddha Jazz című kötetéből olvas fel, amelyet Andrei Dósa fordított románra, Lövétei-Lázár László a legújabb könyvéből, a Feketemunka című kötetből olvas fel, amelyet Kocsis Francisco ültetett át románra. Láng Orsolya Pályamatricák – Útirajz című könyvével érkezik Aradra, amelyből részleteket George Volceanov fordított románra. Mărcuțiu-Rácz Dóra Már minden nő hazament című könyvéből olvas fel általa fordított szemelvényeket. Orcsik Roland a megjelenés előtt álló Tor című új regényéből ad ízelítőt Andrei Dósa fordításában. Az intézet irodalmi rendezvényeinek régi partnere, Márton Evelin a frissen megjelent Farkashab című könyvéből olvas fel Geroge Volceanov fordításában.

A fesztivál fő helyszíne a Joy’s irodalmi kávéház, de több felolvasást tartanak középiskolákban, például Vingán vagy az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban (utóbbiban pénteken 10 órától Lövétei-Lázár Lászlóval találkozhatnak a diákok).

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
Hír beküldése
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren
Az emlékparkban eltöltött idő a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok vizsgáját és az érettségit.