Átadták a 2018-as Kölcsey-díjakat [AUDIÓ]

Hosszú Zoltán egykori RMDSZ-es szenátor és post mortem Siska-Szabó Zoltán természetfotós kapta az elismerést.

A színvonalas művészi teljesítményt és a magyar közösségért, a magyar kultúráért végzett önzetlen munkát ismeri el 2004 óta minden évben az aradi Kölcsey Egyesület a Kölcsey-díjjal. A kitüntetést minden év januárjában a Magyar Kultúra Napján, vagy egy ahhoz közel eső dátumon adják át az arra érdemesnek tartott személyeknek, ritkán intézménynek vagy civil szervezetnek.

Hosszú Zoltán az egyik díjazott

A 2018-as év Kölcsey-díjait (az emlékplaketteket, okleveleket és Simó Margit képzőművész Dante-illusztrációit) hétfőn este az aradi Bábszínházban tartott ünnepi műsor keretében adták. Elismerésben részesült Hosszú Zoltán nyugalmazott ügyvéd, az aradi RMDSZ alapítótagja, az 1989-es rendszerváltás utáni első és mindmáig egyetlen szenátora, valamint post mortem a tavaly tragikus hirtelenséggel, 55 éves korában elhunyt Siska-Szabó Zoltán természetfotós.

Siska-Szabó Zoltán díját az özvegye, Hajnalka vette át

Hosszú Zoltánról Cziszter Kálmán építész, volt RMDSZ-elnök, egykori városi és megyei képviselő-testületi tag mondott laudációt, az egészségi állapota miatt távolt maradó Réhon József méltatását Siska-Szabó Zoltánról Fekete Károly, az egyesület alelnöke olvasta fel.

Az estet Marosán Csaba kolozsvári színművész verses összeállítása zárta

A rendezvényről Pataky Lehel Zsolt készített összefoglalót a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk: