Siska-Szabó Zoltánt gyászolja az aradi magyarság

2018. december 10.
Vasárnapra virradóra tragikus hirtelenséggel elhunyt Siska-Szabó Zoltán aradi természetfotós és természetjáró, a Bánsági Kárpát Egyesület oszlopos tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Siska-Szabó Zoltánt gyászolja az aradi magyarság

Halálát özvegye, Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár tudatta a közelállókkal. A mindössze 55 éves korában távozott Siska-Szabó Zoltánt a szívroham vitte el.

A Bánsági Kárpát Egyesület honlapján olvasható rövid életrajz szerint 1963-ban született Aradon, 1986 óta fotózik. Szülővárosában végzett el egy kétéves fotótanfolyamot, 1987-tól 2000-ig az Aradi Fotóklub tagja, részt vesz a kör bel- és külföldi kiállításain. 1990 óta járja a természetet, a hegyeket, azóta fotóinak főként ez a témaköre. A Munţii Carpaţi című turisztikai havilapnak volt külső munkatársa, mostanáig az aradi Szövétnek című kulturális szemle közli turisztikai témájú írásait és fotóit.

1999-ben I. díjat nyert az Erdélyi Kárpát Egyesület fotó- és diaversenyén. Az aradi Intersat TV a 90-es években bemutatta diaporáma összeállításait. Diavetítése volt 1995-ben Orosházán, valamint 1997-ben a Bukaresti Geológiai Egyetemen, majd Békéscsabán tartott diavetítést a Bihar-hegységről és Czárán Gyula munkásságáról. Fotóreprodukciói és fotói megjelentek a dr. Kovách Géza Az emlékező város, az Anno 2000 (Zerind-Feketegyarmat), valamint A zerindi Képtár, Murádin Jenő Az aradi Szabadság-szobor, Kiszabadítottuk (a Szabadság-szobor története) című könyvekben.

Az E.K.E. Hermann Antal oklevelet adományozott neki 2004-ben „kiemelkedő néprajzi tevékenységért, a közösség és a természet iránti elkötelezettségből végzett nemes szolgálatáért".

2011-től az akkor megalakult Demokrácia Központ, utóbb pedig az Eurotrans Alapítvány munkatársa is volt, mindkét helyen a kedvezményes honosítási eljárás ügyintézésében segített a kérvényezőknek.

Siska-Szabó Zoltán az aradi magyar közösségi és kulturális rendezvények állandó résztvevője, fotósa volt, szívén viselte a a szórványmagyarság és az egész magyar nemzet sorsát.

Felesége, Hajnalka és gyermekei, Lilla és Lehel mellett az egész aradi magyarság gyászolja.

A 2014-ben a Fotózás Világnapja alkalmából vele készített rádióinterjú meghallgatható IDE KATTINTVA.

 

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS:

Őszinte részvétünk a SISKA-SZABÓ családnak fájdalmas gyászában.

EMNT Egyesület Arad
 

További hírek

Hír beküldése
Köszöntőbeszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Hír beküldése
Tudnivalók a megelőzési és kártérítési lehetőségekről.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisebbségi osztályoknak kedvező törvényt fogadtak el
Ki kell kérni az adott nemzeti közösség jóváhagyását.
<em>Hír szerkesztése</em> Márciusban kezdődik az iskolai beiratkozás
Aki augusztus 31-ig betölti a hat évet, kezdheti az előkészítő osztályt.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi idők farsangja a Búzavirággal
Télűző hagyományőrző előadás Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon és Pécskán a Mozgó Mozi
A Rákóczi Szövetség filmkaravánja kicsiknek és nagyoknak egyaránt hoz filmeket.
Hír beküldése
Történelmi extázis 21 táncképben.
Az első félév 15, a második 20 tanítási hétből áll majd. Januárban lesz majd a félévek közötti vakáció, a februári szünetet eltörlik, helyette háromhetes lesz a tavaszi vakáció. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2020. május 29-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2020. június 5-én végeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Szellőtitok – Nagy Gizella könyve
Csütörtökön mutatják be a Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Szombaton 9–18, vasárnap 9–16 óra között látogatható.