Siska-Szabó Zoltánt gyászolja az aradi magyarság

2018. december 10.
Vasárnapra virradóra tragikus hirtelenséggel elhunyt Siska-Szabó Zoltán aradi természetfotós és természetjáró, a Bánsági Kárpát Egyesület oszlopos tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Siska-Szabó Zoltánt gyászolja az aradi magyarság

Halálát özvegye, Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár tudatta a közelállókkal. A mindössze 55 éves korában távozott Siska-Szabó Zoltánt a szívroham vitte el.

A Bánsági Kárpát Egyesület honlapján olvasható rövid életrajz szerint 1963-ban született Aradon, 1986 óta fotózik. Szülővárosában végzett el egy kétéves fotótanfolyamot, 1987-tól 2000-ig az Aradi Fotóklub tagja, részt vesz a kör bel- és külföldi kiállításain. 1990 óta járja a természetet, a hegyeket, azóta fotóinak főként ez a témaköre. A Munţii Carpaţi című turisztikai havilapnak volt külső munkatársa, mostanáig az aradi Szövétnek című kulturális szemle közli turisztikai témájú írásait és fotóit.

1999-ben I. díjat nyert az Erdélyi Kárpát Egyesület fotó- és diaversenyén. Az aradi Intersat TV a 90-es években bemutatta diaporáma összeállításait. Diavetítése volt 1995-ben Orosházán, valamint 1997-ben a Bukaresti Geológiai Egyetemen, majd Békéscsabán tartott diavetítést a Bihar-hegységről és Czárán Gyula munkásságáról. Fotóreprodukciói és fotói megjelentek a dr. Kovách Géza Az emlékező város, az Anno 2000 (Zerind-Feketegyarmat), valamint A zerindi Képtár, Murádin Jenő Az aradi Szabadság-szobor, Kiszabadítottuk (a Szabadság-szobor története) című könyvekben.

Az E.K.E. Hermann Antal oklevelet adományozott neki 2004-ben „kiemelkedő néprajzi tevékenységért, a közösség és a természet iránti elkötelezettségből végzett nemes szolgálatáért".

2011-től az akkor megalakult Demokrácia Központ, utóbb pedig az Eurotrans Alapítvány munkatársa is volt, mindkét helyen a kedvezményes honosítási eljárás ügyintézésében segített a kérvényezőknek.

Siska-Szabó Zoltán az aradi magyar közösségi és kulturális rendezvények állandó résztvevője, fotósa volt, szívén viselte a a szórványmagyarság és az egész magyar nemzet sorsát.

Felesége, Hajnalka és gyermekei, Lilla és Lehel mellett az egész aradi magyarság gyászolja.

A 2014-ben a Fotózás Világnapja alkalmából vele készített rádióinterjú meghallgatható IDE KATTINTVA.

 

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS:

Őszinte részvétünk a SISKA-SZABÓ családnak fájdalmas gyászában.

EMNT Egyesület Arad
 

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.