Pozitívumok és negatívumok: a helyhatósági választások eredményeinek értékelése RMDSZ-es szemszögből [AUDIO]

Faragó Péter megyei RMDSZ-elnök és Veres Attila Csaba aradi polgármesterjelölt | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

Faragó Péter megyei RMDSZ-elnök és Veres Attila Csaba aradi polgármesterjelölt | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

A magyarság arányának megfelelő szavazatszámokat kaptak az RMDSZ jelöltjei és jelöltlistái Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon.

A négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest többen szavaztak a magyar érdekvédelmi szövetségre, aminek eredményeként Kisiratoson, Nagyiratoson, Németperegen, Sofronyán és Tőzmiskén sikerült megtartani a polgármesteri pozíciókat, emellett – a nem hivatalos végeredmények szerint – esély van arra, hogy az aradi, pécskai és sofronyai képviselőtestületekben növeljék az RMDSZ-es tanácsosok számát.

Sikernek tartja az RMDSZ, hogy sikerült bejuttatnia képviselőjelöltjét az angyalkúti tanácsba, amelybe négy évvel ezelőtt egy szavazaton múlott a bejutás. Fájó pont ugyanakkor a magyar érdekvédelmi szövetségnek Nagyzerénd és Pécska, ezen a két településen ugyanis magyar polgármesterek regnálnak ugyan, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben jelöltették magukat, és az RMDSZ jelöltjei nem tudták megszorítani őket.

Hétfő délelőtt Pataky Lehel Zsolt kérte a választási eredmények értékelésére Faragó Péter megyei RMDSZ-elnököt és Veres Attilát, az RMDSZ aradi polgármesterjelöltjét. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak
Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a kánikula idejére.
Szent Iván-éj tűzugrás Pécskán
Vincze Lilla-koncert lesz a hagyományőrző rendezvényen.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.