Problémákról és szakmai újdonságokról tanácskoztak a magyar gazdák [AUDIO]

Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnökének köszöntője | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnökének köszöntője | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A múlt szombaton 24. alkalommal szervezte meg a Magyar gazdafórumot az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete.

A szakmai tanácskozás a minden évben az Agromalim nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás egyik kísérőrendezvénye, és általában az európai agrárpolitika változásai, a pályázati források lehívása, a földművelésben és állattenyésztésben használatos újdonságok bemutatása jelentik a fő témát. Idén a régió gabonakereskedelme, az orosz–ukrán háború következményeként jelentkezett ukrajnai gabonadömping okozta problémák adták a fő témát.

A rendezvényen Kranowszky-Nagy Andrea, a CED aradi irodavezetője köszöntötte A megjelenteket, majd a házigazda Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara részéről Cimi Enache, az Agromalim főszervezője fejezte ki örömét, hogy a magyar gazdaszervezettel több mint két éve tartanak fenn gyümölcsöző együttműködést, és megelégedettséggel beszélt arról is, hogy a magyarországi vállalkozások előszeretettel vesznek részt az Agromalim szakkiállításon, az idein is több mint egy tucat magyarországi kiállító volt.

Megnyito
A megnyitó pillanatai

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke üdvözlő beszédében azt emelte ki, hogy mint a gazdafórum meghívottja, „hallhatom azokat a problémákat, amelyekkel a magyar gazdák küzdenek, és amelyek megoldása az érdekképviseleti szervezet számára prioritást jelentenek”.

Az erdélyi magyar falugazdászhálózatot működtető, kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület elnöke, Antal Géza felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy hamarosan megjelennek a mezőgazdasági pályázatok kiírásai, és a források megpályázásában segítséget nyújtanak a falugazdászok. „Más kérdésben is bátran forduljanak hozzájuk” – mondta. Antal Géza szerint a koronavírus-járvány idején már nagy megpróbáltatásnak voltak kitéve a mezőgazdasággal foglalkozók, az azt követő gazdasági hanyatlást, a veszteségeket pedig tetézte az orosz–ukrán háború, és az annak következményeként jelentkező ukrajnai gabonaexport-dömping.

Image
logó
Megyei Tanács

Sándor Tibor László, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja is köszöntötte a jelenlévőket, Hancsók Szabolcs vezető kormányfőtanácsos, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője pedig többek között a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom együttműködésének előnyeiről beszélt. A régi magyar gazdái szerinte „komoly potenciált” jelentenek, és szerinte a tízéves múltú együttműködésnek köszönhetően javultak a magyar–magyar, a magyar–szerb és a magyar–román kapcsolatok is.

A fórumon résztvevő gazdák a témaválasztás kapcsán kifejtették: kelet-közép-európai piacot elárasztó olcsó ukrajnai gabona miatt nagy hátrányt szenvednek, az Európai Unión kívülről érkező termény leszorítja az árakat. Többen kifejtették, hogy kiszámíthatatlan lett a gazdálkodás: míg korább tudták, hogy az aratás utáni alacsonyabb felvásárlási árat „kijátszhatták” a tárolással, mert néhány hónap múlva drágábban értékesíthették a termést, ez ma már nem érvényes, mert napról napra változnak az árak.

Image
logó
Kulturális központ

Az Arad Megyei Kulturális Központ támogatásával megvalósult rendezvényen a meghívott cégek termékbemutatót is tartottak, ezen új technológiákkal, fejlesztésekkel, talajjavítási eljárásokkal ismertették meg az érdeklődőket.

Szervezőket, előadókat és résztvevőket kérdezett Pataky Lehel Zsolt. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]
Nagy Zsolt falugazdász: a beszerzési árak megduplázódtak, de a terményárak visszaestek.