Problémákról és szakmai újdonságokról tanácskoztak a magyar gazdák [AUDIO]

2023. szeptember 11.
A múlt szombaton 24. alkalommal szervezte meg a Magyar gazdafórumot az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete.
<em>Hír szerkesztése</em> Problémákról és szakmai újdonságokról tanácskoztak a magyar gazdák [AUDIO]
Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnökének köszöntője | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A szakmai tanácskozás a minden évben az Agromalim nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás egyik kísérőrendezvénye, és általában az európai agrárpolitika változásai, a pályázati források lehívása, a földművelésben és állattenyésztésben használatos újdonságok bemutatása jelentik a fő témát. Idén a régió gabonakereskedelme, az orosz–ukrán háború következményeként jelentkezett ukrajnai gabonadömping okozta problémák adták a központi kérdést.

A rendezvényen Kranowszky-Nagy Andrea, a CED aradi irodavezetője köszöntötte A megjelenteket, majd a házigazda Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara részéről Cimi Enache, az Agromalim főszervezője fejezte ki örömét, hogy a magyar gazdaszervezettel több mint két éve tartanak fenn gyümölcsöző együttműködést, és megelégedettséggel beszélt arról is, hogy a magyarországi vállalkozások előszeretettel vesznek részt az Agromalim szakkiállításon, az idein is több mint egy tucat magyarországi kiállító volt.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke üdvözlő beszédében azt emelte ki, hogy mint a gazdafórum meghívottja, „hallhatom azokat a problémákat, amelyekkel a magyar gazdák küzdenek, és amelyek megoldása az érdekképviseleti szervezet számára prioritást jelentenek”.

Az erdélyi magyar falugazdászhálózatot működtető, kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület elnöke, Antal Géza felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy hamarosan megjelennek a mezőgazdasági pályázatok kiírásai, és a források megpályázásában segítséget nyújtanak a falugazdászok. „Más kérdésben is bátran forduljanak hozzájuk” – mondta. Antal Géza szerint a koronavírus-járvány idején már nagy megpróbáltatásnak voltak kitéve a mezőgazdasággal foglalkozók, az azt követő gazdasági hanyatlást, a veszteségeket pedig tetézte az orosz–ukrán háború, és az annak következményeként jelentkező ukrajnai gabonaexport-dömping.

Sándor Tibor László, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja is köszöntötte a jelenlévőket, Hancsók Szabolcs vezető kormányfőtanácsos, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője pedig többek között a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom együttműködésének előnyeiről beszélt. A régi magyar gazdái szerinte „komoly potenciált” jelentenek, és szerinte a tízéves múltú együttműködésnek köszönhetően javultak a magyar–magyar, a magyar–szerb és a magyar–román kapcsolatok is.

A fórumon résztvevő gazdák a témaválasztás kapcsán kifejtették: kelet-közép-európai piacot elárasztó olcsó ukrajnai gabona miatt nagy hátrányt szenvednek, az Európai Unión kívülről érkező termény leszorítja az árakat. Többen kifejtették, hogy kiszámíthatatlan lett a gazdálkodás: míg korább tudták, hogy az aratás utáni alacsonyabb felvásárlási árat „kijátszhatták” a tárolással, mert néhány hónap múlva drágábban értékesíthették a termést, ez ma már nem érvényes, mert napról napra változnak az árak.

Az Arad Megyei Kulturális Központ támogatásával megvalósult rendezvényen a meghívott cégek termékbemutatót is tartottak, ezen új technológiákkal, fejlesztésekkel, talajjavítási eljárásokkal ismertették meg az érdeklődőket.

Szervezőket, előadókat és résztvevőket kérdezett Pataky Lehel Zsolt. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást:

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.