Jó munkához idő kell...

2022. szeptember 2.
Pénteken hivatalosan is átadták a szemlaki általános iskola új épületét, amelynek az alapját 2007-ben tették le – számolt be sajtóközleményében az Arad Megyei Tanács.
<em>Hír szerkesztése</em> Jó munkához idő kell...

A „sikertörténetet” felidézve, Letiția Stoian, a magyar határhoz közeli község polgármestere felidézte, hogy az állami költségvetésből finanszírozott építkezést öt év után leállították pénzhiány miatt, három év szünet után 2015-ben pedig hiába kaptak rá ismét anyagi fedezetet, a bukaresti Colectiv-tragédia miatt új biztonsági és tűzvédelmi terveket kellett készíteni, ami megint késleltette a munkát. Amikor pedig végre nekikezdhettek, mindig csak csurrant-cseppent a pénz.

Pénteken végre az avatószalagot is átvághatták, úgyhogy hétfőtől új környezetben kezdheti meg a 2022–2023-as tanévet a mintegy 370 diák, aki előkészítőtől a nyolcadik osztályig részesül Szemlakon a közoktatásban. Az iskolát egy helyi személyiségről, Ioan Danicico néhai orvosról nevezték el.

Összehasonlításként írjuk, hogy a magyar állam támogatásával épült aradi magyar (református) bölcsődét tavaly adták át, alig másfél év munka után, a szintén magyarországi finanszírozású pécskai magyar bölcsőde pedig várhatóan idén elkészül.

Arad megyében a két bölcsődeépítés mellett öt helyszínen valósult meg tanügyi fejlesztés a magyar állam segítségével. Zimándújfalun idén adták át a felújított óvodát, Pécskán a 4-es számú óvodát újították fel és a 2-es Általános Iskola étkezdéjének a felújítását is támogatta a magyar kormány; Kisperegen is felújították az óvodát és egy mellette lévő osztálytermet, és központi fűtési rendszert építettek ki a korábban használt cserépkályhák helyett.

Ezeket az intézményeket ingyen a román állam rendelkezésére bocsátják, azzal a feltétellel, hogy magyar nylevű oktatást biztosítsanak benne, de a minap például a kalotaszegi Bánffyhunyadon az önkormányzat elutasította ezt, holot az új építésű óvoda megoldotta volna a város bölcsődekrízisét.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban
Október elsejétől drágulnak a jegyárak a nagyszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon
Október 16-án a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon
Több mint félszáz migránst tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat
Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható túraút hossza 1400 kilométer. Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]
„A nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
A magyar nyelvű iskolaválasztást „hálálták” meg a támogatással.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA
Minimális győzelem Moldvában.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől
Jólneveltségből is leckét adtak az U20-as Nationalelf tagjai.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester
A helyettesei sem kapják meg a béremelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától
A harmadosztályú csapat nem bírt a második ligás Buzăuval.