Jó munkához idő kell...

2022. szeptember 2.
Pénteken hivatalosan is átadták a szemlaki általános iskola új épületét, amelynek az alapját 2007-ben tették le – számolt be sajtóközleményében az Arad Megyei Tanács.
<em>Hír szerkesztése</em> Jó munkához idő kell...

A „sikertörténetet” felidézve, Letiția Stoian, a magyar határhoz közeli község polgármestere felidézte, hogy az állami költségvetésből finanszírozott építkezést öt év után leállították pénzhiány miatt, három év szünet után 2015-ben pedig hiába kaptak rá ismét anyagi fedezetet, a bukaresti Colectiv-tragédia miatt új biztonsági és tűzvédelmi terveket kellett készíteni, ami megint késleltette a munkát. Amikor pedig végre nekikezdhettek, mindig csak csurrant-cseppent a pénz.

Pénteken végre az avatószalagot is átvághatták, úgyhogy hétfőtől új környezetben kezdheti meg a 2022–2023-as tanévet a mintegy 370 diák, aki előkészítőtől a nyolcadik osztályig részesül Szemlakon a közoktatásban. Az iskolát egy helyi személyiségről, Ioan Danicico néhai orvosról nevezték el.

Összehasonlításként írjuk, hogy a magyar állam támogatásával épült aradi magyar (református) bölcsődét tavaly adták át, alig másfél év munka után, a szintén magyarországi finanszírozású pécskai magyar bölcsőde pedig várhatóan idén elkészül.

Arad megyében a két bölcsődeépítés mellett öt helyszínen valósult meg tanügyi fejlesztés a magyar állam segítségével. Zimándújfalun idén adták át a felújított óvodát, Pécskán a 4-es számú óvodát újították fel és a 2-es Általános Iskola étkezdéjének a felújítását is támogatta a magyar kormány; Kisperegen is felújították az óvodát és egy mellette lévő osztálytermet, és központi fűtési rendszert építettek ki a korábban használt cserépkályhák helyett.

Ezeket az intézményeket ingyen a román állam rendelkezésére bocsátják, azzal a feltétellel, hogy magyar nylevű oktatást biztosítsanak benne, de a minap például a kalotaszegi Bánffyhunyadon az önkormányzat elutasította ezt, holot az új építésű óvoda megoldotta volna a város bölcsődekrízisét.

További hírek

A Roulette húzza a talpalávalót.
Hír beküldése
Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében?
Hír beküldése
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.
<em>Hír szerkesztése</em> Kényszeralbérletbe költözik az UTA
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.