Jó munkához idő kell...

2022. szeptember 2.
Pénteken hivatalosan is átadták a szemlaki általános iskola új épületét, amelynek az alapját 2007-ben tették le – számolt be sajtóközleményében az Arad Megyei Tanács.
<em>Hír szerkesztése</em> Jó munkához idő kell...

A „sikertörténetet” felidézve, Letiția Stoian, a magyar határhoz közeli község polgármestere felidézte, hogy az állami költségvetésből finanszírozott építkezést öt év után leállították pénzhiány miatt, három év szünet után 2015-ben pedig hiába kaptak rá ismét anyagi fedezetet, a bukaresti Colectiv-tragédia miatt új biztonsági és tűzvédelmi terveket kellett készíteni, ami megint késleltette a munkát. Amikor pedig végre nekikezdhettek, mindig csak csurrant-cseppent a pénz.

Pénteken végre az avatószalagot is átvághatták, úgyhogy hétfőtől új környezetben kezdheti meg a 2022–2023-as tanévet a mintegy 370 diák, aki előkészítőtől a nyolcadik osztályig részesül Szemlakon a közoktatásban. Az iskolát egy helyi személyiségről, Ioan Danicico néhai orvosról nevezték el.

Összehasonlításként írjuk, hogy a magyar állam támogatásával épült aradi magyar (református) bölcsődét tavaly adták át, alig másfél év munka után, a szintén magyarországi finanszírozású pécskai magyar bölcsőde pedig várhatóan idén elkészül.

Arad megyében a két bölcsődeépítés mellett öt helyszínen valósult meg tanügyi fejlesztés a magyar állam segítségével. Zimándújfalun idén adták át a felújított óvodát, Pécskán a 4-es számú óvodát újították fel és a 2-es Általános Iskola étkezdéjének a felújítását is támogatta a magyar kormány; Kisperegen is felújították az óvodát és egy mellette lévő osztálytermet, és központi fűtési rendszert építettek ki a korábban használt cserépkályhák helyett.

Ezeket az intézményeket ingyen a román állam rendelkezésére bocsátják, azzal a feltétellel, hogy magyar nylevű oktatást biztosítsanak benne, de a minap például a kalotaszegi Bánffyhunyadon az önkormányzat elutasította ezt, holot az új építésű óvoda megoldotta volna a város bölcsődekrízisét.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Összeütközött két autó Nagyiratos és Kisvarjas között
Hat személyt szállítottak kórházba.
Hír beküldése
Egy órával kevesebbet fogunk aludni.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt két gépkocsivezető Berzován
Az áldozatok 87 és 77 évesek voltak.
<em>Hír szerkesztése</em> Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja
A Szigligeti Színház, a Kaláka együttes és Montanaro lép fel Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Bangladesi határsértőket fogtak el Tornyán
Illegális „kivándorlók”.
<em>Hír szerkesztése</em> E-hulladékgyűjtés Pécskán
Új konyhai robotgépeket húznak ki a tombolán.
<em>Hír szerkesztése</em> Jenei Imre 86 éves
A Puskás Intézet is felköszöntötte a Nagyváradon élő szaktekintélyt.
Magyar üzletembereket várnak, a meghívott Miklós Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez hogy történt? Forgalommentes úton ütközött két kamion
Egy személy súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabó Ödön: sok gólt rúgtunk az elmúlt két évben a magyar oktatásért
Az RMDSZ által közreadott interjú.