Magyar kormánytámogatással felújított óvodákat adtak át [AUDIO, VIDEO]

Több mint 140 millió forint az összértéke a zimándújafalui, a pécskai és a kisperegi magyar óvodák felújításának, illetve bővítésének, ami a magyar kormány támogatásával valósult meg.

 A végeredményt hivatalosan kedd délelőtt tekintették meg, és egyben adták hivatalosan is használatba a közösség számára a kívül-belül megújult intézményeket.

Zimándújfalun a magyar kormány az óvodának és iskolának helyet adó épület bővítését támogatta, a földszinten mosdókat építettek, továbbá beépítették a tetőteret. A több mint 73 millió forintos beruházás eredményeként 35-40 gyereket tudnak fogadni – mondta Balog Erika zimándújfalui óvoda-vezető.

Grezsa István, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjáért felelős miniszteri biztosa szerint a hatodik évébe lépett az óvodafejlesztési program pozitív hatással lesz a szórványközösségekre és a népek közti együttélésre.

Arad megyében öt helyszínen valósult meg óvodafejlesztés, a szakmai képzésekkel együtt a beruházások összértéke eléri a 300 millió forintot – tette hozzá Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

A pécskai óvoda | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Pécskán a magyar kormány és az RMPSZ közreműködésében a 4. számú óvodát újították fel. A 2. számú általános iskola étkezdéjének a felújítását is támogatta a magyar kormány, az óvoda ugyanis az iskola tagintézménye. A beruházás összértéke több mint 62 millió forint. Süli Julianna pécskai óvodavezető szerint ideje volt már a felújításnak.

Az óvodások mindkét helyszínen rövid műsorral kedveskedtek, és elbeszélgettek a meghívottakkal.

  • Pataky Lehel Zsolt riportja a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

Kisperegen is felújították az óvodát és egy mellette lévő osztálytermet, és központi fűtési rendszert építettek ki a korábban használt cserépkályhák helyett. Ennek a beruházásnak az értéke 13 millió forint volt.

Arad megyében az óvodafejlesztések mellett két bölcsődeépítési programot is megvalósított a magyar kormány: az aradi magyar bölcsődét tavaly nyáron adták használatba, a pécskai magyar bölcsőde építése várhatóan idén fejeződik be. Mindkét épület a református egyház tulajdonát képezi, de az intézményeket a román állam tartja majd fenn.

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.