Tíz százalékkal emelkedik októbertől a bruttó minimálbér

Csak egyharmadát kapja majd meg az alkalmazott, kétharmada adók és járulékok formájában az államháztartáshoz kerül | Illusztráció: Pixabay

Csak egyharmadát kapja majd meg az alkalmazott, kétharmada adók és járulékok formájában az államháztartáshoz kerül | Illusztráció: Pixabay

Tíz százalékkal, az eddigi 3000 lejről 3300 lejre emelkedik októbertől a bruttó minimálbér a kormány csütörtökön elfogadott határozata alapján.

A kormányinfón elhangzott tájékoztatás szerint ez 1 millió 867 ezer (főleg szállításban, kereskedelemben, illetve kkv-knál dolgozó) alkalmazottat érint. Jelenleg mintegy másfél millió munkavállaló kap minimálbért Romániában, amelyből – az adók és járulékok visszatartása után – körülbelül 1900 lej nettót kap kézhez.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette, hogy - bár a csütörtöki ülés napirendjén szerepelt - elhalasztják a döntést az építőipari, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari dolgozók minimálbérének megemeléséről, mivel kiderült, hogy a tervezett emelés nem tudja fedezni azt a nettó bérveszteséget, amelyet a kormány kedden parlament elé terjesztett deficitcsökkentő tervezetének hatályba lépése okoz majd ezekben az ágazatokban. A kormányfő azt mondta: mindenképpen tartani akarja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a nettó minimálbér senkinél sem csökkenhet a költségvetési korrekciók bevezetése nyomán, ezért a sürgősségi rendelet tervezetét az érintett szaktárcák módosítani fogják.

Az építőiparban, mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban ugyanis a jogszabály megszüntetné a bruttó bér tíz százalékát kitevő egészségbiztosítási járulék befizetése alóli mentességet. Adómentességük is csak az alacsonyabb jövedelmeknél marad meg: tízezer lej feletti bruttó bérek fölött nekik (és a most még szintén adómentességet élvező programozóknak is) fizetniük kell majd a tízszázalékos jövedelemadót.

 

A román média a pénzügyminiszter bejelentésére, illetve saját, bérszámfejtő szoftverekkel végzett számításaira alapozva arra a következtetésre jutott, hogy a minimálbér emelésével is a költségvetési hiányt próbálja csökkenteni a kormány, ugyanis a munkáltatókkal megfizetett 300 lejes béremelésnek szerintük csak egyharmadát kapja majd meg az érintett több mint másfélmillió alkalmazott, kétharmada pedig adók és járulékok formájában az államháztartáshoz kerül.

MTI