Sürgősségi kormányrendelet szabályozza az építkezési, agrár- és élelmezési minimálbért

Az építkezéseken dolgozóknak is megmarad a nettó fizetésük | Illusztráció: Pataky Lehel Zsolt

Az építkezéseken dolgozóknak is megmarad a nettó fizetésük | Illusztráció: Pataky Lehel Zsolt

Elfogadta a kormány keddi ülésén az építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari minimálbér emeléséről szóló sürgősségi rendeletet.

A kabinet közleménye értelmében az építőiparban 4582 lej, a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorban 3436 lej lesz a bruttó minimálbér. Az intézkedés szavatolja, hogy az ezekben az ágazatokban dolgozóknak nem fog csökkenni a nettó bérük az egészségügyi hozzájárulás bevezetésével.

A bruttó minimálbér új összegéről a szakszervezetekkel és a munkáltatói szövetségekkel folytatott egyeztetések után döntött a kormány – hangsúlyozták a közleményben. Az építőiparban jelenleg 4000 lej, a mezőgazdasági ágazatban és az élelmiszeriparban 3000 lej a bruttó minimálbér. A kabinet becslései szerint az építőipari minimálbér emelésének 423 110, a mezőgazdasági és élelmiszeripari minimálbér növelésének pedig 168 ezer kedvezményezettje van.

Romániában október 1. óta 3300 lej az országos bruttó minimálbér, azonban az építőiparra, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra külön szabályozás érvényes. Az ezekben az ágazatokban dolgozók egy meghatározott jövedelemhatárig mentesülnek a 10 százalékos személyi jövedelemadó fizetése alól. Október 1-ig a 25 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást sem kellett fizetniük, azonban a kormány a szeptemberben elfogadott, a költségvetési hiány csökkentését célzó megszorító intézkedéscsomag keretében ezt a kedvezményt megszüntette. A mostani ágazati minimálbéremelésre azért volt szükség, hogy a járulékfizetési kötelezettségek kiterjesztése az építőiparra, illetve mezőgazdaságra és élelmiszeriparra ne vezessen a nettó bérek csökkenéséhez ezekben az ágazatokban.

Agerpres/MTI

A rovatból ajánljuk:

Meghaladta a GDP 50 százalékát az államadósság
Szeptember végén 759,342 milliárd lej volt a mínusz.
Adóemeléssel járó adóreformot javasol a kormány
A miniszterelnök 16 százalékos egységes adókulcsra vagy progresszív adózásra gondol.
Uniós védjegyet kapott a pécskai kenyér [AUDIO]
Nicolae Ceaușescunak helikopterrel szállították.
A Mega Image-hez vándorolnak a Profi-boltok
A tranzakció becsült értéke 1,3 milliárd euró.