Pécskai kenyér, tornyai szilva- és majláhtfalvi töklekvár is volt az OMÉK-en

Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének háziasszonyai által eltett tornyai szilvalekvár az erdélyi standon | Fotó: Pro Agricultura Egyesület

Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének háziasszonyai által eltett tornyai szilvalekvár az erdélyi standon | Fotó: Pro Agricultura Egyesület

Sikeresnek értékelte a Pro Agricultura Egyesület az erdélyi gazdák és kézművesek bemutatkozását a budapesti 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). A pavilont három nap alatt több mint 50 ezer ember látogatta meg – tájékoztatta az egyesület szerdán az MTI-t.

Közleményükben emlékeztettek, hogy a belső-erdélyi és bánsági gazdákat felkaroló egyesület minden eddiginél látványosabb pavilonnal készült idén. A három nap alatt 120 négyzetméteres kiállítótérben mutatta be a két térség magyar érdekeltségű mezőgazdaságát, hagyományait.

Helyi termelők által előállított kézműves sajtokat, kézműves sört, frissen facsart gyümölcsleveket, hidegen préselt olajokat, zöldség és gyümölcs készítményeket árultak. Mezőségi, nagyenyedi és tekei borok, az uniós oltalom alatt álló pécskai kenyér, majláthfalvi sütőtöklekvár, zakuszka, padlizsánkrém, havasi méz, tornyai szilvalekvár és dévai aranyérmes pálinka is szerepelt a kínálatban.

„Igyekeztünk valamennyi, általunk képviselt régió sokszínűségét és az ottani gazdák tevékenységét megjeleníteni” – idézte a közlemény Antal Géza egyesületi elnököt. Közölte: a jelenléttel fel akarták hívni a figyelmet a belső-erdélyi, bánsági gazdákra, termelőkre, elősegíteni a piacra jutásukat. Megítélése szerint elérték céljukat, és reményét fejezte ki, hogy budapesti vásárlóik a jövőben Erdélybe is ellátogatnak.

Bülgözdi Timea ügyvezető elnök szerint a pavilonnak „óriási sikere” volt, amiért köszönetet mondott a termelőket összehívó, ezáltal a sokszínű termékpalettát biztosító falugazdászoknak.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Meghaladta a GDP 50 százalékát az államadósság
Szeptember végén 759,342 milliárd lej volt a mínusz.
Adóemeléssel járó adóreformot javasol a kormány
A miniszterelnök 16 százalékos egységes adókulcsra vagy progresszív adózásra gondol.
Uniós védjegyet kapott a pécskai kenyér [AUDIO]
Nicolae Ceaușescunak helikopterrel szállították.
Sürgősségi kormányrendelet szabályozza az építkezési, agrár- és élelmezési minimálbért
Az ezekben az ágazatokban dolgozóknak nem csökken a nettó bérük.
A Mega Image-hez vándorolnak a Profi-boltok
A tranzakció becsült értéke 1,3 milliárd euró.