Már árulják a paradicsom-program első terméseit

Piacra kerültek Arad megyében az első paradicsomok, amelyeket az államilag támogatott Paradicsom-program segítségével termesztettek melegházakban.

A hatóságok minőségellenőrzése alapján az így termesztett paradicsomok fogyasztásra alkalmasak és megfelelnek az előírásoknak, azaz nem mutattak ki bennük a megengedett határértéket meghaladó vegyszermennyiséget.

Ioan Martin, az Arad Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta csütörtökön az Agerprest, hogy a megyében 370 termesztő vett részt a melegházi paradicsomtermesztést elősegítő programban. Az első beérett termést 8-10 lejes termelői áron kínálják kilogrammonként, a mintavétel alapján végzett minőségi ellenőrzések eredménye szerint az áru fogyasztásra alkalmas és megfelel a követelményeknek. Az újabb szállítmányok esetében újabb teszteléseket végeznek – tette hozzá az igazgató.

A Paradicsom-program keretében nyújtott kis összegű (kedvezményezettként 3000 eurós) támogatás feltétele, hogy 1000 négyzetméter megművelt területről legalább három tonna paradicsomot takarítson be a gazda. A programra április elsejéig lehetett feliratkozni, a termést június 30-ig kell értékesíteni.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter egy hónappal ezelőtt arról számolt be, hogy a Paradicsom-programnak köszönhetően 2022-re 760 ezer tonnára nőtt a Romániában termesztett paradicsom mennyisége. A lakossági fogyasztás mértéke 862 ezer tonna. A miniszter arról is beszámolt, hogy míg 2017-ben még csak 8000 gazda jelentkezett a programra, addig az idén már 22 500-ra nőtt a számuk.

Agerpres