Már árulják a paradicsom-program első terméseit

2023. május 18.
Piacra kerültek Arad megyében az első paradicsomok, amelyeket az államilag támogatott paradicsom-program segítségével termesztettek melegházakban.
<em>Hír szerkesztése</em> Már árulják a paradicsom-program első terméseit
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

A hatóságok minőségellenőrzése alapján az így termesztett paradicsomok fogyasztásra alkalmasak és megfelelnek az előírásoknak, azaz nem mutattak ki bennük a megengedett határértéket meghaladó vegyszermennyiséget.

Ioan Martin, az Arad Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta csütörtökön az Agerprest, hogy a megyében 370 termesztő vett részt a melegházi paradicsomtermesztést elősegítő programban. Az első beérett termést 8-10 lejes termelői áron kínálják kilogrammonként, a mintavétel alapján végzett minőségi ellenőrzések eredménye szerint az áru fogyasztásra alkalmas és megfelel a követelményeknek. Az újabb szállítmányok esetében újabb teszteléseket végeznek – tette hozzá az igazgató.

A paradicsom-program keretében nyújtott kis összegű (kedvezményezettként 3000 eurós) támogatás feltétele, hogy 1000 négyzetméter megművelt területről legalább három tonna paradicsomot takarítson be a gazda. A programra április elsejéig lehetett feliratkozni, a termést június 30-ig kell értékesíteni.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter egy hónappal ezelőtt arról számolt be, hogy a Paradicsom-programnak köszönhetően 2022-re 760 ezer tonnára nőtt a Romániában termesztett paradicsom mennyisége. A lakossági fogyasztás mértéke 862 ezer tonna. A miniszter arról is beszámolt, hogy míg 2017-ben még csak 8000 gazda jelentkezett a programra, addig az idén már 22 500-ra nőtt a számuk.

Agerpres

További hírek

A Roulette húzza a talpalávalót.
Hír beküldése
Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében?
Hír beküldése
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.
<em>Hír szerkesztése</em> Kényszeralbérletbe költözik az UTA
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.