Jövőre sem áll le a vásárszervezéssel a kereskedelmi és iparkamara

Radu Mătiuț vezérigazgató, Gheorghe Seculici elnök és Cimi Enache szervezési menedzser a sajtótájékoztatón | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Radu Mătiuț vezérigazgató, Gheorghe Seculici elnök és Cimi Enache szervezési menedzser a sajtótájékoztatón | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Bár a koronavírus-járvány óta világszerte csökkent a szakkiállítások iránti érdeklődés, a vásárszervezés szempontjából jó évet zárt az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara.

Az intézmény évvégi sajtótájékoztatóján Gheorghe Seculici, a kamara elnöke összegezte kedden a 2023-as évet. Kiemelte a nemzetközi együttműködéseket, különösen a magyarországi partnerekkel való kapcsolatokat nevezte eredményesnek. A román állam elé követendő példaként is állította a magyarországi kamarai törvényt, mely minden vállalkozás számára – elenyésző anyagi terhet jelentő – kötelező tagságot ír elő, cserébe viszont a cégek szakmai és jogi tanácsadásban, a fejlesztésekre vonatkozó pályázatok útvesztőiben pedig eligazításra számíthatnak.

Seculici emlékeztetett arra, hogy 2002-ben az akkori Năstase-kormány „elkobozta” a cégbejegyzési tevékenységet a megyei kereskedelmi és iparkamaráktól, az igazságügyi minisztérium alá tartozó cégbíróság hatáskörébe utalva azt, ezzel pedig kihúzta a talajt a kamarák lába alól, jelentős bevételt vonva el az intézményektől. „Ezt a kiesést pótoljuk a vásárok és szakkiállítások szervezésével, a határon átnyúló projektek lebonyolításával, de ezzel is épp csak a vízszint felett tudunk maradni” – fogalmazott az elnök. 

Az adóügyi reformokat bírálta Gheorghe Seculici, aki szerint a változások hátrányosan érintik a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A 2024-es választási év – amikor négyszer hívják urnák elé a szavazókat – kapcsán pedig kifejtette, hogy vélhetően a szavazatszerzés jegyében újabb meggondolatlan intézkedések követik majd egymást.

A kamara eseménynaptárában jövőre 14 vásár és szakkiállítás szerepel, ezek zöme saját rendezvény, de néhányat csak vendégül lát majd az Expo kiállítási központban.

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]
Nagy Zsolt falugazdász: a beszerzési árak megduplázódtak, de a terményárak visszaestek.