Hogyan válasszunk villanypásztort?

2021. szeptember 29.
A villanypásztor kiválasztásához ajánlatos szakembert kérdezni, aki hatékonyan tud segíteni a célnak leginkább megfelelő elektromos kerítés kiválasztásában. Milyen célra akarjuk használni, mennyi ideig, miről akarjuk táplálni, milyen hosszúságú legyen? Ezeket a kérdéseket mind-mind érdemes figyelembe venni.
<em>Hír szerkesztése</em> Hogyan válasszunk villanypásztort?

A villanypásztor célja

Kezdjük tehát az elején: milyen célra kell a villanypásztor? Az elektromos kerítés-rendszerek alkalmasak a háziállatok, mint tyúkok, kutyák, macskák bent tartására, főként, ha olyan állataink vannak, amelyek időnként, a kerítés magasságától nem megijedve, rendszeresen elszöknek.

Kis- vagy nagyállathoz szükséges

A kis, 100 kg-os testsúly alatti állatokhoz érdemes kisebb szakítószilárdságú vezetéket választani. Továbbá, ha ez kis, 1-2 kilométer alatti hosszúságú kerítés lesz, akkor a villanypásztor készülék 1-2 joule-os feszültséget kell tudnia előállítania. A ház körüli használat esetén lehetőség van egy adapterrel a hálózatra csatlakoztatni a rendszert. Ellenben, ha ezt kint, az erdő alatti tehéncsorda bent tartására akarjuk alkalmazni, akkor a készüléknek ajánlatos erősebbnek lenni, és 4-7 joule-os feszültséget termelnie. Továbbá ebben az esetben a rendszert nagy valószínűséggel nem a hálózatról fogjuk táplálni, hanem egy autóakkumulátorral vagy napelemmel biztosítjuk az áramellátást.

Milyen hosszú lesz?

A kerítés hossza fontos szempont, ugyanis minél kisebb az elektromos ellenállás annál kisebb a feszültségesés a vezetékben. A hosszabb, 3 kilométernél nagyobb kerítések esetén fontos biztosítani a viszonylag egyenletes áramerősséget a villanypásztor teljes hossza esetében.

A rendszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az őrizendő állatok magasságát és súlyát is: a kis állatok, mint kutyáknak való villanypásztor, vagy rókák, farkasok esetében kisebb erősségű vezetékre van szükségünk és ezt alacsonyabban kell elhelyezni. A nagyobb súlyú állatok esetében, a lovak súlya például pár száz kiló és akár 800 kilogramm is lehet, ezért az ő esetükben erősebb vezetékre kell szavaznunk. Továbbá az állatok magassága megköveteli azt, hogy a villanypásztort magasabban helyezzük el, hogy az állat ne tudjon könnyűszerrel átlépni rajta.

A villanypásztor megépítése

Ha egyáltalán nem értünk hozzá, alapos dokumentálódás után megépíthetjük mi magunk is a rendszert. Viszont a legbiztonságosabb megoldás egy szakember alkalmazása, aki nemcsak az összes megfelelő alkotóelemet fel tudja szerelni, hanem a rendkívül fontos földelést is elkészíti.

Így biztosíthatjuk azt, hogy a villanypásztorunk sem állat, sem ember egészségére nem bír majd káros hatással, de bent tartja a haszonállatok és kint a vadon élő állatokat.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.