Gazdapanaszok az energiaárak és az üzemanyag drágulása miatt [AUDIO]

2022. március 21.
A koronavírus-járvány idején érvényben lévő, közel két évig tartó megszorítások után először szervezhettek „szabadon” – létszámkorlátozás és védettségi igazolás nélkül – szakmai fórumot az Arad Megyei Magyar Gazdák csütörtök délelőtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Gazdapanaszok az energiaárak és az üzemanyag drágulása miatt [AUDIO]
Faragó Péter parlamenti képviselő köszöntötte a jelenlévőket | Fotó: PLZS

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. aradi regionális irodájával közösen tartott, Újdonságok az agráriumban című tanácskozáson nemcsak a gazdaegylet tagjai, hanem Hunyad megyei és magyarországi mezőgazdasági vállalkozók és a falugazdászhálózat tagjai is eljöttek.

Kranowszky-Nagy Andrea, a CED helyi vezetője és Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke köszöntője után a résztvevők szaktanácsadásról, pályázati lehetőségekről, gabonaszárítási és -tárolási újdonságokról, a tőzsdei árak alakulásáról hallgathattak előadásokat.

Ifj. Zágoni-Szabó András, a megyei gazdaszervezet elnöke kifejtette: a koronavírus-járvány utáni gazdasági válság és a három hete tartó orosz–ukrán háború hatásait az erdélyi gazdatársadalom is megsínyli. Az energia- és üzemanyagárak drágulását „saját bőrükön” is megtapasztalták, de ezenkívül a műtrágya árában is megmutatkozik az emelkedés: három-négyszeres áron lehet hozzájutni, ráadásul Ukrajnából a hadiállapot miatt nem érkezik az importáru, a marosvásárhelyi műtrágyagyár pedig éppen a magas energiaárak miatt felfüggesztette a termelést.

Az egyesületi elnök szerint a gazdák megtalálják a módját, hogy a kieső beszállítók helyett más forrásokból szerezzék be az inputanyagokat, de félő, hogy a kereslet nagyobb lesz a kínálatnál. „Az egekbe szökött áraknál sokkal rosszabb a bizonytalanság, az, hogy nem tudunk előre tervezni, nincs egy kiszámítható gazdasági környezet” – összegezte Ifj. Zágoni-Szabó.

  • Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adása számára szólaltatott meg néhány résztvevőt:

A megbeszélésen részt vettek a kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület képviselői, köztük Antal Géza elnök. A tavaly bejegyzett civil szervezett vette át ettől az évtől a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) falugazdászhálózatát, a Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Arad és Temes megyében dolgozó 12 falugazdász tevékenységének koordinálását. Antal Géza szerint a magyar Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával létrejött erdélyi falugazdászhálózat kézzelfogható eredményeket tud felmutatni, a több száz hektáros mezőgazdasági vállalkozások, de a főleg a kis családi gazdaságok vehetik igénybe a konkrét, adminisztrációs munkában megnyilvánuló segítségnyújtást.

További hírek

Hír beküldése
A Csiky Gergely Főgimnáziumban változatlanul 84 százalékos a jól vizsgázók aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Pitești-en kezdi az új idényt az UTA
Szuperliga néven rajtol július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála
A szárazság miatt elég egy szikra, és megtörténik a baj.
Hír beküldése
Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság körülbelül egyharmada még nincs regisztrálva. Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem változott a „kisérettségi” eredménye az óvások után
A vizsgázók 78,19 százaléka érte el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadta az üzemanyagok árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a kormány
Július elsejétől három hónapig hatályos.
<em>Hír szerkesztése</em> Részleges kamionstopot rendeltek el a hőségriadó miatt
Csütörtökön és pénteken vörös kód van érvényben Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hőségriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat
A nappali csúcshőmérséklet eléri a 37-38 Celsius-fokot.
<em>Hír szerkesztése</em> A „bolygóvonat” elment, de sok csodát tartogat még az égbolt [AUDIO]
A Galaxis amatőr csillagászklub továbbra is várja az érdeklődőket „járdacsillagászatra”.
<em>Hír szerkesztése</em> Adóemeléseket jelentett be a kormány
Az osztalékadót és az áfát is megemelik, a szerencsejátékokra 40 százalékos adót vetnek ki.