Gazdapanaszok az energiaárak és az üzemanyag drágulása miatt [AUDIO]

2022. március 21.
A koronavírus-járvány idején érvényben lévő, közel két évig tartó megszorítások után először szervezhettek „szabadon” – létszámkorlátozás és védettségi igazolás nélkül – szakmai fórumot az Arad Megyei Magyar Gazdák csütörtök délelőtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Gazdapanaszok az energiaárak és az üzemanyag drágulása miatt [AUDIO]
Faragó Péter parlamenti képviselő köszöntötte a jelenlévőket | Fotó: PLZS

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. aradi regionális irodájával közösen tartott, Újdonságok az agráriumban című tanácskozáson nemcsak a gazdaegylet tagjai, hanem Hunyad megyei és magyarországi mezőgazdasági vállalkozók és a falugazdászhálózat tagjai is eljöttek.

Kranowszky-Nagy Andrea, a CED helyi vezetője és Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke köszöntője után a résztvevők szaktanácsadásról, pályázati lehetőségekről, gabonaszárítási és -tárolási újdonságokról, a tőzsdei árak alakulásáról hallgathattak előadásokat.

Ifj. Zágoni-Szabó András, a megyei gazdaszervezet elnöke kifejtette: a koronavírus-járvány utáni gazdasági válság és a három hete tartó orosz–ukrán háború hatásait az erdélyi gazdatársadalom is megsínyli. Az energia- és üzemanyagárak drágulását „saját bőrükön” is megtapasztalták, de ezenkívül a műtrágya árában is megmutatkozik az emelkedés: három-négyszeres áron lehet hozzájutni, ráadásul Ukrajnából a hadiállapot miatt nem érkezik az importáru, a marosvásárhelyi műtrágyagyár pedig éppen a magas energiaárak miatt felfüggesztette a termelést.

Az egyesületi elnök szerint a gazdák megtalálják a módját, hogy a kieső beszállítók helyett más forrásokból szerezzék be az inputanyagokat, de félő, hogy a kereslet nagyobb lesz a kínálatnál. „Az egekbe szökött áraknál sokkal rosszabb a bizonytalanság, az, hogy nem tudunk előre tervezni, nincs egy kiszámítható gazdasági környezet” – összegezte Ifj. Zágoni-Szabó.

  • Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adása számára szólaltatott meg néhány résztvevőt:

A megbeszélésen részt vettek a kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület képviselői, köztük Antal Géza elnök. A tavaly bejegyzett civil szervezett vette át ettől az évtől a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) falugazdászhálózatát, a Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Arad és Temes megyében dolgozó 12 falugazdász tevékenységének koordinálását. Antal Géza szerint a magyar Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával létrejött erdélyi falugazdászhálózat kézzelfogható eredményeket tud felmutatni, a több száz hektáros mezőgazdasági vállalkozások, de a főleg a kis családi gazdaságok vehetik igénybe a konkrét, adminisztrációs munkában megnyilvánuló segítségnyújtást.

További hírek

Hír beküldése
fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg.
Hír beküldése
Fák dőltek az útra.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennégy meccse nyeretlen az UTA
Ezúttal a Chindiától kaptak ki az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben mérik a kamionok súlyát Nagylaknál
Az ellenőrzések időtartamának csökkenését remélik az új rendszertől.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a 2022-es Kölcsey-díjat [AUDIO]
Bege Magdolnát tüntette ki a Kölcsey Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése
Kétszer 700 lej értékű utalványt kapnak a rászorulók a számlák kifizetésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány
Egyelőre kísérleti program.
<em>Hír szerkesztése</em> Szándékos gyújtogatás Borosjenőben
Kiégett egy személygépkocsi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét lesz magyar buli az Expón [FRISSÍTVE]
Homonyik Sándor a sztárvendég.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Csaba: milyen erőt mutathat fel a magyarság a jövő évi választásokon? [AUDIO]
Arad megye prefektusának latolgatása a népszámlálási eredmények ismeretében.