Elkészült a hazai elektromos töltőállomások térképe

Hétfőtől elérhető az energiaügyi minisztérium honlapján a romániai elektromos töltőállomások térképe – számolt be bukaresti sajtótájékoztatóján Sebastian Burduja tárcavezető.

A miniszter elmondta, hogy a következő lépésként egy mobiltelefonos alkalmazás készül a villanyautó-tulajdonosok számára. Ezzel majd azt is nyomon lehet követni, hogy van-e szabad hely a sofőr által kiszemelt töltőállomáson. Burduja hangsúlyozta, szükségesnek lát egy országosan egységes alkalmazást, amelyik felváltja a szolgáltatók saját applikációit, hogy „ne legyen szükségük az autósoknak 6, 8, 10 különböző alkalmazás letöltésére”.

A miniszter felvetette, hogy „ha a piac nem szervezi meg magát”, akkor a kormány portugál mintára törvénnyel kötelezi a töltőállomások üzemeltetőit arra, hogy töltsék fel az adataikat „az egységes és hivatalos” alkalmazásra. Burduja elmondta azt is, hogy a minisztérium lépései összhangban vannak azzal az európai célkitűzéssel, hogy 2030-ra az elektromos autók száma a kontinensen elérje a 75 milliót, és a főutakon 60 kilométerenként legyenek gyorstöltő állomások.

A miniszter adatai szerint Romániában tavaly 42 ezer elektromos autó volt forgalomban, számuk 16 800-zal (35 százalékkal) nőtt 2022-hez képest.

A térkép a https://www.ro-evmap.ro/ linken érhető el.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.