Az idei csapadék nem kárpótol a tavalyi aszályért [AUDIO]

A nagyobb termésmennyiség nem jár együtt mindenütt jobb minőséggel, ráadásul a magas talajnedvesség miatt elhúzódik a betakarítási időszak is.

Hiába volt bőséges csapadék idén, a tavalyi aszály miatt keletkezett károkért nem kárpótolja a romániai mezőgazdasági termelőket. A nagyobb termésmennyiség nem jár együtt mindenütt jobb minőséggel, ráadásul a magas talajnedvesség miatt elhúzódik a betakarítási időszak is – állítja az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének falugazdásza, Nagy Zsolt.

A földműveléssel foglalkozó fiatal agrármérnök szerint az aszálykárok miatti állami kártérítést nemcsak, hogy nem kapták meg a gazdák, de az eredetileg megítélt összeg alig több mint egyharmadát helyezték kilátásba, ami még a beruházási költségeket sem fedezi. Nagyobb árat sem tudnak megszabni a termelők, mert az értékesítési lehetőségeket a nemzetközi politikai helyzet és a nagybani felvásárlók befolyásolják.

Nagy Zsolt falugazdásszal Pataky Lehel Zsolt beszélgetett. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút:

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.