Adóemeléssel járó adóreformot javasol a kormány

Marcel Ciolacu miniszterelnök | Fotó: gov.ro

Marcel Ciolacu miniszterelnök | Fotó: gov.ro

Adóemeléssel járó adóreformot javasolt csütörtök reggeli nyilatkozatában Marcel Ciolacu kormányfő.

Az elmúlt hetekben a bukaresti kormánykoalíció mindkét pártja azt hangoztatta, hogy a szeptemberben hozott megszorító intézkedéseket nem követik majd adóemelések, és Marcel Ciolacu ebben a szellemben kezdte csütörtök reggeli nyilatkozatát is.

Emlékeztetett azonban arra is, hogy Románia az országos helyreállítási tervben vállalta, hogy adóreformot hajt végre. Ciolacu véleménye szerint ezt kétféleképpen lehet megvalósítani: megtartják az egységes adókulcsot, de az legyen 16 százalék a jelenlegi 10 százalékkal szemben, vagy elmozdulnak a progresszív adózás irányába. Mint mondta, a maga részéről egyiket sem utasítja el. Hangsúlyozta, hogy a 19 százalékos áfa nem fog emelkedni.

A miniszterelnök semmiféle támpontot nem adott arra, hogy mikortól vezetnék be az új adózási szabályokat, és arra sem tért ki, hogyan nézne ki a progresszív adórendszer. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztét is betöltő Ciolacu javaslata vélhetően tovább szítja az ellentéteket a koalícióban, köztudott ugyanis, hogy a kisebbik kormánypárt, a liberális PNL határozottan ellenzi a progresszív adórendszerhez való visszatérést.

Romániában jelenleg egykulcsos adórendszer van. A standard adókulcs 10 százalék, azonban az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók, a bruttó 10 ezer lejnél kevesebbet kereső informatikusok és a kutatók fel vannak mentve a személyi jövedelemadó fizetése alól. Független pénzügyi elemzők hosszú ideje állítják, hogy a román államháztartás fenntarthatóvá tétele elképzelhetetlen adóemelés nélkül.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]
Nagy Zsolt falugazdász: a beszerzési árak megduplázódtak, de a terményárak visszaestek.