A Mega Image-hez vándorolnak a Profi-boltok

Forrás: aholddelhaize.com

Forrás: aholddelhaize.com

Az Ahold Delhaize megvásárolja az egyik legnagyobb romániai kiskereskedelmi vállalatot, a Profi Rom Foodot – tudatta a gazdasági sajtó a holland-belga cég közleménye alapján.

A Profi Rom Food a Mid Europa Partners befektetési alap tulajdonában van. A cég január végén 1647 szupermarketet és kisboltot üzemeltetett Profi, Profi Super, Profi City és Profi Loco márkanevekkel, jelentős részük kisvárosokban és községekben található. Ez a legkiterjedtebb romániai kiskereskedelmi hálózat.

Az Ahold Delhaize szintén jelen van a romániai piacon Mega Image Romania SRL nevű leányvállalata révén, 969 szupermarketet és kisboltot működtet Mega Image és Shop&Go márkanév alatt. A Mega Image eddigi terjeszkedése során a nagy vásárlóerejű nagyvárosokra koncentrált.

Az Ahold Delhaize a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége. A vállalat 414 ezer embernek ad munkát, és 7659 üzlete van Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indonéziában. A tranzakció becsült értéke 1,3 milliárd euró. Az adásvételt még jóvá kell hagynia a versenyhivatalnak. Ha a tranzakció zöld utat kap, akkor a tulajdonoscsere 2024 végéig zárulhat le.

„Románia egy vonzó piac, melynek a fejlődését masszív befektetések biztosítják. Örömmel tölt el, hogy továbbra is hozzájárulunk az élelmiszer-kiskereskedelem fejlődéséhez, most már a Profival együtt, mely az Ahold Delhaize márkák családjának a tagjává válik” – mondta Jesper Lauridsent, az Ahold Delhaize Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A Profi felvásárlásával a Mega Image lesz a legnagyobb romániai kiskereskedelmi vállalat a boltok száma és az árbevétel alapján is. A közel 11 ezer embert foglalkoztató vállalat tavalyi árbevétele 8,7 milliárd lej, a nyeresége 139,6 millió lej volt. A Profi hálózatot üzemeltető Profi Rom Food 11,66 milliárd lejes árbevétellel és 285,9 millió lej veszteséggel zárta a 2022-es évet. A vállalatnál 13 714 alkalmazott dolgozott.

A romániai élelmiszer-kiskereskedelmet a multinacionális vállalatok uralják, a tíz legnagyobb lánc mindegyike külföldi tulajdonban van. Az árbevétel alapján 2022-ben a német Lidl volt a piacvezető kiskereskedő, megelőzve az ugyancsak német Kauflandot és a francia Carrefourt.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Meghaladta a GDP 50 százalékát az államadósság
Szeptember végén 759,342 milliárd lej volt a mínusz.
Adóemeléssel járó adóreformot javasol a kormány
A miniszterelnök 16 százalékos egységes adókulcsra vagy progresszív adózásra gondol.
Uniós védjegyet kapott a pécskai kenyér [AUDIO]
Nicolae Ceaușescunak helikopterrel szállították.
Sürgősségi kormányrendelet szabályozza az építkezési, agrár- és élelmezési minimálbért
Az ezekben az ágazatokban dolgozóknak nem csökken a nettó bérük.