A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]

Folytatódnak a tiltakozások | Fotó forrása: Facebook

Folytatódnak a tiltakozások | Fotó forrása: Facebook

A hétvégén is folytatódtak Romániában és az ország egyre több térségére kiterjedtek a gazdák és fuvarozók tüntetései, miután a szállításügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalások átfogó megállapodás nélkül zárultak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése, valamint az ukrán gabonaimport következményei ellen forgalomlassítással tiltakozó gazdák és fuvarozók traktorokkal és teherautókkal vonultak fel az országutakon, megbénítva egyes útszakaszok forgalmát Bukarest és több erdélyi nagyváros környékén.

A romániai gazdák elégedetlensége nem újkeletű, már a múlt év elején kifejezték nemtetszésüket, amiért az Európai Unió megnyitotta az ukrajnai gabonaexport előtt a kelet-közép-európai tranzitútvonalakat, mert az orosz–ukrán háború miatt a régi szállítási útvonalak bezárultak. Az ukrajnai gabona felborította a romániai piacot is – mondja Nagy Zsolt falugazdász, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének alelnöke.

Fotó: Nagy Zsolt Facebook-oldala

A kisgazdák és a nagy mezőgazdasági vállalkozók amiatt is panaszkodnak, hogy a román állam a 2022-es aszálykárokra beígért kárpótlásnak csak a töredékét fizette ki, és több más agrártámogatás folyósítása is csúszik, miközben a földművelésből élők már a 2024-es talajelőkészítéssel foglalkoznak – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt. Miközben az alapanyagok ára és a munkadíjak megduplázódtak, a terményárak jelentősen visszaestek – érzékelteti a helyzetet.

Idén januártól az adótörvény és a közlekedési rendszabály is módosult, ami csak fokozta a gazdák elégedetlenségét, és ami miatt – összefogva a közúti fuvarozók szakmai szervezeteivel – több nagyvárosban is megbénították a forgalmat a tüntetők. A romániai gazdák és fuvarozók tárgyalóküldöttségének szószólója a hétvégi tárgyalások után azt mondta: nem jutottak megállapodásra, a bukaresti kormány folyton az uniós előírásokkal védekezik, ezért a tiltakozás ezen a héten is folytatódik.

  • Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
Január 15-től fizethetők a helyi adók Aradon
Készpénzzel, bankkártyával vagy online.