A CED társszervezője a Festum Varadinumnak

2023. május 10.
Társszervezőként csatlakozott a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei Festum Varadinum rendezvénysorozathoz. A CED a nagy hagyományokra visszatekintő, a helyi kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket bemutató esemény gazdasági tematikájának kialakításában működik közre, több kerekasztal-beszélgetés, szakmai előadás és vállalkozásfejlesztési képzés megszervezése révén.
<em>Hír szerkesztése</em> A CED társszervezője a Festum Varadinumnak
A CED által közreadott felvételen Szijjártó Péter külügyminiszter tartja meg beszédét

Kéthetes kulturális rendezvénysorozat indult Nagyváradon május 7-én. A Festum Varadinum a helyi magyar közösség egyik legnagyobb és legrégebbi közösségi eseménye, amely során különböző kulturális programokon, képzőművészeti kiállításokon, gasztronómiai és gazdasági tematikájú eseményeken mutatják be Nagyvárad és a Partium kulturális értékeit, hagyományait, turisztikai attrakcióit.

Az idei évben a CED is csatlakozott a rendezvénysorozat társszervezőihez, melynek keretében számos gazdasági fókuszú előadás, kerekasztal-beszélgetés, illetve vállalkozásfejlesztési tréning gazdagítja a Festum Varadinum széles programkínálatát.

Fókuszban a magyar–román gazdasági lehetőségek

Az esemény harmadik napján, május 9-én a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében került megrendezésre a CED Nagyváradi Gazdasági Konferencia című szakmai fóruma. Az eseményt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszer, valamint Cseke Attila, Románia fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterének előadásai nyitották meg, több mint 200 helyi és magyarországi vállalkozó, cégvezető részvételével. Az esemény célja a magyar és a romániai cégek közötti partneri kapcsolatok, üzleti lehetőségek ismertetése, valamint a két ország vállalkozásai közti kereskedelmi együttműködések továbbfejlesztése, dinamizálása.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések érintették többek között a különböző EU-s és romániai – önkormányzati és állami – pályázati lehetőségeket, a regionális beruházási és befektetési lehetőségeket – mindezt multiszektorális kitekintéssel.

CEDukáció is színesíti a programkínálatot

A Festum Varadinum keretében látogat első alkalommal Nagyváradra a CED vállalkozásfejlesztési tréningsorozata, a CEDukáció Roadshow, amely szakítva a korábbi gyakorlattal ezúttal kétnapos eseményként szerepel a fesztivál programjában, május 10-én és 11-én.

A CEDukáció első napján a külpiacra lépés módszertana, az exportfolyamatok során felmerülő kihívások és azok kezelése, valamint a nemzetközi felfedezhetőség-management és piackutatás lesz terítéken. A képzés második napján a vállalkozói generációváltás témakörét járják körbe a meghívott előadók, bemutatva a hatékony életkor-menedzsmentet kis-, közép- és nagyvállalati szinten egyaránt.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
Hír beküldése
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren
Az emlékparkban eltöltött idő a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok vizsgáját és az érettségit.