Mégsem utazhatunk Magyarországra a magyar okmányokkal

2020. július 21.
Hiába írtuk azt hétfőn, hogy magyar útiokmányokkal is átutazhatnak Magyarország területén azok, akik nyaralás vagy munkavállalás céljából Nyugat-Európába készülnek, mert a Kolozsvári Főkonzulátus kedden megcáfolta ezt, és felhívta az útra készülők figyelmét, hogy a tranzitútvonal csak román személyigazolvánnyal vagy útlevéllel vehető igénybe.
<em>Hír szerkesztése</em> Mégsem utazhatunk Magyarországra a magyar okmányokkal
Román iratokkal mehetünk... | Archív felvétel

A július 15-től, a koronavírus-járvány elleni védekezésül hozott magyar beutazási korlátozások értelmében a sárga zónásnak nyilvánított Romániából karantén-kötelezettség terhe mellett lehet belépni Magyarországra, a vesztegzár pedig csak két negatív koronavírus-teszttel váltható ki. Ez az intézkedés nem vonatkozik a tehergépjárműveket vezető vagy az országot más célból (nyaralás, munkavállalás stb.) tranzitáló külföldi állampolgárokra – emlékeztet a Maszol.

Továbbá a jogszabály meghagyta azt a lehetőséget a Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai számára, hogy a határtól számított 30 kilométeres sávon belül legfeljebb 24 órán át tartózkodhatnak az ország területén korlátozás nélkül.

A hangsúly a külföldi állampolgárokon van: a romániaiak ezt román személyivel vagy útlevéllel bizonyíthatják. Viszont sok kettős állampolgárságú családban a kiskorú gyereknek gyakorlatias okokból nem készíttettek román útlevelet, hanem a magyar személyivel/útlevéllel utaztak eddig külföldre.

Hétfőn a police.hu honlapon található információs telefonszámok egyikén, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes kezelőjétől azt kérdezte a Maszol munkatársa, hogy egy család, amelynek tagjai kettős állampolgárok, de a kiskorúaknak nincs román útiokmányuk, átutazhatnak-e Magyarországon, mire azt a választ kapták, hogy egyértelműen igen. Kedden ezt cáfolta Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa: hétfőn megjelent cikkre reagálva közölték, hogy hivatalosan egyik román–magyar határátkelőhelyen sem engedik tranzitálni azokat, akik magyar személyit/útlevelet mutatnak fel, a tranzitútvonal csak román okmányokkal használható.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a földrajzi és időkorlát is csak román személyit/útlevelet felmutatókra érvényes, a magyar okmányokkal rendelkezőktől koronavírus-tesztet kérnek, vagy karanténba kerülnek. A főkonzulátusról hozzátették: tisztában vannak azzal, hogy sok romániai magyar családnak okoz ez kellemetlenséget, és folyamatosan tájékoztatják a helyzetről a magyarországi operatív törzset is, de csakis a járványügyi helyzet alakulásától függ, hogy hoznak-e enyhítő intézkedéseket.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után ismét az első osztályban szerepelhet az aradi csapat.
Hír beküldése
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében is kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést
Augusztus elsejétől lép életbe a határozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Négy tucat migránst találtak egy kamionban
Török sofőr csempészte az ázsiai és afrikai bevándorlókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is felterjesztettek a városnapi kitüntetésekre
Három név a tizennégyből.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsóri Dániel: öt meccs, négy gól
Remek formában a Puskás-díjas simonyifalvi labdarúgó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem tudta bebiztosítani a feljutást az UTA [FRISSÍTVE]
Újabb hazai veresége ellenére még első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerencsés kimenetelű baleset Borosjenőben
Látványnak nem rossz, de...
<em>Hír szerkesztése</em> Ingázó-igazolvány a határon átjáró munkavállalóknak
Az RMDSZ tervezete értelmében újabb tíz román–magyar határátkelőt is megnyitnának.