Mégsem utazhatunk Magyarországra a magyar okmányokkal

2020. július 21.
Hiába írtuk azt hétfőn, hogy magyar útiokmányokkal is átutazhatnak Magyarország területén azok, akik nyaralás vagy munkavállalás céljából Nyugat-Európába készülnek, mert a Kolozsvári Főkonzulátus kedden megcáfolta ezt, és felhívta az útra készülők figyelmét, hogy a tranzitútvonal csak román személyigazolvánnyal vagy útlevéllel vehető igénybe.
<em>Hír szerkesztése</em> Mégsem utazhatunk Magyarországra a magyar okmányokkal
Román iratokkal mehetünk... | Archív felvétel

A július 15-től, a koronavírus-járvány elleni védekezésül hozott magyar beutazási korlátozások értelmében a sárga zónásnak nyilvánított Romániából karantén-kötelezettség terhe mellett lehet belépni Magyarországra, a vesztegzár pedig csak két negatív koronavírus-teszttel váltható ki. Ez az intézkedés nem vonatkozik a tehergépjárműveket vezető vagy az országot más célból (nyaralás, munkavállalás stb.) tranzitáló külföldi állampolgárokra – emlékeztet a Maszol.

Továbbá a jogszabály meghagyta azt a lehetőséget a Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai számára, hogy a határtól számított 30 kilométeres sávon belül legfeljebb 24 órán át tartózkodhatnak az ország területén korlátozás nélkül.

A hangsúly a külföldi állampolgárokon van: a romániaiak ezt román személyivel vagy útlevéllel bizonyíthatják. Viszont sok kettős állampolgárságú családban a kiskorú gyereknek gyakorlatias okokból nem készíttettek román útlevelet, hanem a magyar személyivel/útlevéllel utaztak eddig külföldre.

Hétfőn a police.hu honlapon található információs telefonszámok egyikén, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes kezelőjétől azt kérdezte a Maszol munkatársa, hogy egy család, amelynek tagjai kettős állampolgárok, de a kiskorúaknak nincs román útiokmányuk, átutazhatnak-e Magyarországon, mire azt a választ kapták, hogy egyértelműen igen. Kedden ezt cáfolta Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa: hétfőn megjelent cikkre reagálva közölték, hogy hivatalosan egyik román–magyar határátkelőhelyen sem engedik tranzitálni azokat, akik magyar személyit/útlevelet mutatnak fel, a tranzitútvonal csak román okmányokkal használható.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a földrajzi és időkorlát is csak román személyit/útlevelet felmutatókra érvényes, a magyar okmányokkal rendelkezőktől koronavírus-tesztet kérnek, vagy karanténba kerülnek. A főkonzulátusról hozzátették: tisztában vannak azzal, hogy sok romániai magyar családnak okoz ez kellemetlenséget, és folyamatosan tájékoztatják a helyzetről a magyarországi operatív törzset is, de csakis a járványügyi helyzet alakulásától függ, hogy hoznak-e enyhítő intézkedéseket.

További hírek

Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is lesz AMISZ-Mikulás
Ajándékcsomagok, ajándék bábelőadások, ajándékkoncert.