A külhoni kettős állampolgárok magyar okmányokkal is átutazhatnak Magyarországon

2020. július 20.
A július 15-től a magyar hatóságok által bevezetett beutazási korlátozások ellenére beléphetnek Magyarország területére a szomszédos országok állampolgárai negatív koronavírus-teszt nélkül, ugyanakkor a külhoni magyar állampolgárok mind a magyar, mind az állampolgárságuk szerinti útiokmányokkal tranzitálhatják Magyarországot – tisztázta a Maszol érdeklődésére a magyar rendőrség munkatársa.
Hír beküldése

A koronavírus-járvány behurcolása ellen hozott óvintézkedésként a magyar hatóságok – fertőzöttségi szint szerint – zöld, sárga és piros kategóriákba sorolták az országokat. Románia a sárga övezetbe került, tehát az innen utazó magyar vagy külföldi állampolgárokat 14 napos karanténba helyezik, amit negatív koronavírus-teszt elvégzésével válthatnak ki, vagy már a határátkeléskor fel kell mutatniuk két, öt napon belül, de maximum 48 órás különbséggel elvégzett negatív koronavírus-tesztet.

A Magyarországon munkavállalás vagy nyaralás céljából átutazókra nem érvényesek ezek a korlátozások, de ők a kijelölt tranzitútvonalat nem hagyhatják el, és 24 órán belül ki kell lépniük az ország területéről.

A magyar rendőrség honlapján szereplő tájékoztatás szerint a sárga és piros jelzéssel besorolt, Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, ezen a sávon belül kötelesek tartózkodni, és kötelesek Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

A honlapon megadott információs telefonszámot tárcsázva, az magyar rendőrség ügyeletes kezelője a Maszol érdeklődésére elmondta: nem csak az ingázó munkavállalókra vonatkozik a fenti kitétel, bárki beléphet például Romániából Magyarországra negatív teszt vagy karantén-kötelezettség nélkül, ha nem hagyja el a 30 km-es határsávot, illetve nem tartózkodik 24 óránál többet Magyarországon.

Az illetékes eloszlatta azt az aggodalmat, hogy például azok a kettős állampolgársággal rendelkező családok, amelyek különböző megfontoltságból a kiskorú gyerekeiknek csak magyar személyi igazolványt vagy útlevelet csináltattak, nem tranzitálhatják Magyarországot magyar papírokkal (mert akkor nem minősülnek külföldieknek). „Lehet jönni akár magyar, akár román okmányokkal. A magyar állampolgárok is tranzitálhatják az országot. Csak legyen náluk szállásfoglalás vagy munkaviszony igazolása, amivel bizonyítják az úticélt, és 24 órán belül el kell hagyniuk az ország területét” – mondta.

A román–magyar határszakaszon az átlépési feltételekről a +36/52/516–400-as és a +36/62/562–400-as telefonszámokon is érdeklődhetnek.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után ismét az első osztályban szerepelhet az aradi csapat.
Hír beküldése
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében is kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést
Augusztus elsejétől lép életbe a határozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Négy tucat migránst találtak egy kamionban
Török sofőr csempészte az ázsiai és afrikai bevándorlókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is felterjesztettek a városnapi kitüntetésekre
Három név a tizennégyből.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsóri Dániel: öt meccs, négy gól
Remek formában a Puskás-díjas simonyifalvi labdarúgó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem tudta bebiztosítani a feljutást az UTA [FRISSÍTVE]
Újabb hazai veresége ellenére még első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerencsés kimenetelű baleset Borosjenőben
Látványnak nem rossz, de...
<em>Hír szerkesztése</em> Ingázó-igazolvány a határon átjáró munkavállalóknak
Az RMDSZ tervezete értelmében újabb tíz román–magyar határátkelőt is megnyitnának.