Alternatív útvonalakat jelöltek meg az Olt-völgyi lezárás miatt

Fák dőlhetnek az úttestre, ezért kell lezárni az utat | Fotó: CNAIR

Fák dőlhetnek az úttestre, ezért kell lezárni az utat | Fotó: CNAIR

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) kijelölte azokat az alternatív útvonalakat, amelyeket az Olt-völgyi útlezárás idején használhatnak a gépjárművezetők.

Mint arról beszámoltunk, a jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat. A teljes nappali útlezárásra a Déli-Kárpátokat Nagyszeben és Pitești között átszelő A1-es autópálya mintegy 30 kilométeres – a Szeben megyei Bojca (Boița) és a Vâlcea megyei Cornetu-kolostor közötti – második szakaszának építése miatt van szükség. Az építőtelep előkészítése ugyanis erdőirtással jár, és az akár 70 méter magasságban végzett munka során bármikor előfordulhat, hogy a kidöntött fák az úttestre esnek, ami életveszélyes lenne. 

A DN7-es országutat július 8-tól kezdődően augusztus 9-ig zárják le a nappali órákban, éjszakánként pedig mindig megnyitják a forgalom előtt. Az igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalakat a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) jelölte ki pénteken ez egy online térképen (https://harti.andnet.ro/vizualizare_harta.php?token=VkZaU1NrMW4) is böngészhető.

Használható útvonalak

A Bukarestet a magyar határral (a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőnél) összekötő A1-es sztráda részét képező autópályaszakasz a Bojca–Cornetu térségben a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt az Olt völgyén fog haladni. Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának része, a legforgalmasabb a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül. Az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es főutat – a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint – naponta átlagosan több mint tízezer jármű veszi igénybe.

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.