Tengerre utazók, figyelem! Egy hónapig csak éjjel lehet átkelni az Olt völgyén

Mindig hosszú kocsisorokban lehet csak haladni | Illusztráció: Traficul pe Valea Oltului – DN 7 Facebook-csoport

Mindig hosszú kocsisorokban lehet csak haladni | Illusztráció: Traficul pe Valea Oltului – DN 7 Facebook-csoport

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat – jelentette be szerdán Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.

A teljes nappali útlezárásra a Déli-Kárpátokat Nagyszeben és Pitești között átszelő A1-es autópálya mintegy 30 kilométeres – a Szeben megyei Bojca (Boița) és a Vâlcea megyei Cornetu-kolostor közötti – második szakaszának építése miatt van szükség. Az építőtelep előkészítése ugyanis erdőirtással jár. „A fák kivágására megvannak a szükséges engedélyek, de a nagy, akár 70 méter magasságban végzett munka során bármikor előfordulhat, hogy a kidöntött fák az úttestre esnek, így ennek a munkának az elvégzéséhez elkerülhetetlen a forgalom leállítása” – magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette: a DN7-es országutat a július 8-tól kezdődően augusztus 9-ig zárják le a nappali órákban, éjszakánként pedig mindig megnyitják a forgalom előtt. Az igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalakat a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) fogja a napokban kijelölni. „Számítok rá, hogy lesznek »hozzáértők«, akik bírálni fogják ezt az intézkedést, de nincs más megoldás. Ha autópályát akarunk, akkor ezeket a munkálatokat el kell végezni” – szögezte le Grindeanu.

Az első, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát Pitești és Nagyszeben között 2020-ban kezdték építeni. Eddig 13 kilométernyi részt adtak át forgalomnak Szeben megyében. A Bukarestet a magyar határral (Nagylak– Csanádpalota átkelőnél) összekötő A1-es sztráda részét képező autópályaszakasz a Bojca–Cornetu térségben a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt az Olt völgyén fog haladni. Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának része, a legforgalmasabb a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül. Az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es főutat – a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint – naponta átlagosan több mint tízezer jármű veszi igénybe.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.