Kétszer mutatják be a Csárdáskirálynőt Aradon [FRISSÍTVE]

2022. október 4.
A nagy érdeklődésre való tekintettel az Aradi Kamaraszínház meghívására október 10-én, hétfőn, kétszer kerül színpadra Kálmán Imre Csárdáskirálynője az aradi nagyszínházban. A duplázás miatt az esti előadás 19 óra helyett 20 órakor kezdődik. A teltházas, esti előadás előtt a töretlen sikerű nagyoperettet 17 órakor is bemutatja a budapesti Magyar Zenés Színház.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer mutatják be a Csárdáskirálynőt Aradon [FRISSÍTVE]

A világ talán legismertebb operettje Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amelyet 1915. novemberében mutattak be először – Bécsben. Miközben Európában az első világháború tombolt, Kálmán Imre egy elszigetelt osztrák üdülőhelyen dolgozott élete – és a magyar operettirodalom – legsikeresebb művén. Gábor Andor fordításában csak egy évvel később láthatta a magyar közönség is.

Talán ez az egyetlen olyan operett, amely nem szorul bemutatásra. A társadalmi különbségek örökzöld témájának, az osztrák-magyar uralkodóház kulisszatitkait feszegető történetnek és az azóta slágerré vált daloknak köszönhetően hamar meghódította a zenés színpadot szerte a világon. Talán nincs olyan része a Földnek, ahol ne ismernék a bécsi elkényeztetett arisztokrata és a tehetséges pesti énekesnő izgalmas, poétikus, szenvedélyes szerelmét.

A történet szerint Edvin herceg nem lehet boldog szíve választottjával, Vereczky Szilvia primadonnával, mert édesanyja ellenzi kapcsolatukat. A szigorú anya azonban lelepleződik, mikor Miska főpincér felismeri benne a volt csárdáskirálynőt, ezért nem tudja megakadályozni a fiatalok esküvőjét.

A darab főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga volt és lett a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is.

A Magyar Zenés Színház előadásában Kállay Bori és Heller Tamás érdemes művészek mellett maga a rendező, Bozsó József is színpadra lép. Minden adott ahhoz, hogy Kálmán Imre operettje remek kikapcsolódást nyújtson a nézőknek Aradon is.

Felhívják a nézők figyelmét, hogy az esti 20 órakor kezdődő előadásra megváltott harmadik emeleti, „kakasülőre” szóló jegyek átválthatók a délutáni, 17 órakor kezdődő előadásra, amennyiben kényelmesebb ülőhelyet szeretnének vagy megfelelőbb a délutáni kezdési időpont. A cserére a nagyszínház pénztárában személyesen van lehetőség.

A kamaraszínház tájékoztatja a nézőket, hogy október elsejétől az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház jegyárai a következőképpen alakulnak: 30 (teljes ár), 15 (nyugdíjas, egyetemista) és 8 (diák) lej, mostantól ezek a jegyárak érvényesek az Aradi Kamaraszínház előadásaira is. Az október 10-i előadásra jegyek kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10-16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.        

 • Magyar Zenés Színház
 • Kálmán Imre – Csárdáskirálynő
 • Cecília hercegnő: Kállay Bori – Érdemes művész
 • Leopold Mária, Lippert-Weilersheim hercege: Kokas László
 • Edvin, a fiuk: Domoszlai Sándor
 • Vereczky Szilvia, sanzonett: Vörös Edit
 • Kaucsiánó Bonifác gróf: Czető Roland
 • Stázi, komtess: Fritz Éva
 • Kerekes Ferkó: Gyurity István
 • Miska főpincér: Heller Tamás – Érdemes művész
 • Rohnsdorf tábornok: Bozsó József
 • Lazarovits, földbirtokos: Bozsó József
 • Koreográfus: Kis Krisztina
 • Jelmez- és díszlettervező: Vajda Klára
 • Zenei vezető: Radácsi Zsolt
 • Közreműködik a Magyar Zenés Színház tánckara és felvételről a Dunakeszi szimfonikus zenekar, karmester Farkas Pál
 • Rendező: Bozsó József

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.