Kétszer mutatják be a Csárdáskirálynőt Aradon [FRISSÍTVE]

2022. október 4.
A nagy érdeklődésre való tekintettel az Aradi Kamaraszínház meghívására október 10-én, hétfőn, kétszer kerül színpadra Kálmán Imre Csárdáskirálynője az aradi nagyszínházban. A duplázás miatt az esti előadás 19 óra helyett 20 órakor kezdődik. A teltházas, esti előadás előtt a töretlen sikerű nagyoperettet 17 órakor is bemutatja a budapesti Magyar Zenés Színház.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer mutatják be a Csárdáskirálynőt Aradon [FRISSÍTVE]

A világ talán legismertebb operettje Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amelyet 1915. novemberében mutattak be először – Bécsben. Miközben Európában az első világháború tombolt, Kálmán Imre egy elszigetelt osztrák üdülőhelyen dolgozott élete – és a magyar operettirodalom – legsikeresebb művén. Gábor Andor fordításában csak egy évvel később láthatta a magyar közönség is.

Talán ez az egyetlen olyan operett, amely nem szorul bemutatásra. A társadalmi különbségek örökzöld témájának, az osztrák-magyar uralkodóház kulisszatitkait feszegető történetnek és az azóta slágerré vált daloknak köszönhetően hamar meghódította a zenés színpadot szerte a világon. Talán nincs olyan része a Földnek, ahol ne ismernék a bécsi elkényeztetett arisztokrata és a tehetséges pesti énekesnő izgalmas, poétikus, szenvedélyes szerelmét.

A történet szerint Edvin herceg nem lehet boldog szíve választottjával, Vereczky Szilvia primadonnával, mert édesanyja ellenzi kapcsolatukat. A szigorú anya azonban lelepleződik, mikor Miska főpincér felismeri benne a volt csárdáskirálynőt, ezért nem tudja megakadályozni a fiatalok esküvőjét.

A darab főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga volt és lett a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is.

A Magyar Zenés Színház előadásában Kállay Bori és Heller Tamás érdemes művészek mellett maga a rendező, Bozsó József is színpadra lép. Minden adott ahhoz, hogy Kálmán Imre operettje remek kikapcsolódást nyújtson a nézőknek Aradon is.

Felhívják a nézők figyelmét, hogy az esti 20 órakor kezdődő előadásra megváltott harmadik emeleti, „kakasülőre” szóló jegyek átválthatók a délutáni, 17 órakor kezdődő előadásra, amennyiben kényelmesebb ülőhelyet szeretnének vagy megfelelőbb a délutáni kezdési időpont. A cserére a nagyszínház pénztárában személyesen van lehetőség.

A kamaraszínház tájékoztatja a nézőket, hogy október elsejétől az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház jegyárai a következőképpen alakulnak: 30 (teljes ár), 15 (nyugdíjas, egyetemista) és 8 (diák) lej, mostantól ezek a jegyárak érvényesek az Aradi Kamaraszínház előadásaira is. Az október 10-i előadásra jegyek kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10-16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.        

 • Magyar Zenés Színház
 • Kálmán Imre – Csárdáskirálynő
 • Cecília hercegnő: Kállay Bori – Érdemes művész
 • Leopold Mária, Lippert-Weilersheim hercege: Kokas László
 • Edvin, a fiuk: Domoszlai Sándor
 • Vereczky Szilvia, sanzonett: Vörös Edit
 • Kaucsiánó Bonifác gróf: Czető Roland
 • Stázi, komtess: Fritz Éva
 • Kerekes Ferkó: Gyurity István
 • Miska főpincér: Heller Tamás – Érdemes művész
 • Rohnsdorf tábornok: Bozsó József
 • Lazarovits, földbirtokos: Bozsó József
 • Koreográfus: Kis Krisztina
 • Jelmez- és díszlettervező: Vajda Klára
 • Zenei vezető: Radácsi Zsolt
 • Közreműködik a Magyar Zenés Színház tánckara és felvételről a Dunakeszi szimfonikus zenekar, karmester Farkas Pál
 • Rendező: Bozsó József

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.