Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]

Pécska madártávlatból – 16 hektáron terült majd el a strand | Az önkormányzat által közreadott felvétel

Pécska madártávlatból – 16 hektáron terült majd el a strand | Az önkormányzat által közreadott felvétel

Egyenként ötmillió euró vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázhatnak idén Arad megye turisztikai települései. Többek között wellness-központot, nyári bobpályát, termál- és élményfürdőt terveznek építeni a pénzből, amit az Országos Helyreállítási és Reziliencia-építési Terv keretében hívhatnak le célirányosan.

A beruházásoktól azt remélik, hogy a szórakoztató- és szolgáltatóipari vállalkozások is fellendülnek, ettől pedig pezsgőbb lesz a helyi gazdasági és kulturális élet.

Arad megyében egy országos és négy helyi érdekeltségű turisztikai település van. A minősítésnek azért van jelentősége, mert ez határozza meg, hogy milyen célirányos támogatásokra pályázhatnak az érintett önkormányzatok. Országos érdekeltségű Menyháza: az Aradtól 120 km-re északkeletre, a Béli-hegységben található üdülőfalu már a 19. században is híres volt gyógyfürdőjéről.

Menyházán van, mit helyrehozni – az egykori 1-es sz. pavilon, a Tündérrózsás villa ma | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A helyi érdekeltségű turisztikai települések közé tartozik Lippa: a Maros-völgyében, az alföld és a dombvidék találkozásánál található kisváros ásványvizéről is híres, emellett közigazgatásilag hozzárendelték a több mint 300 éves múltú kegyhelyet, az Osztrák-Magyar Monarchia második legfontosabb búcsújáróhelyét, Máriaradnát. Borosjenő szintén történelmi jelentőségű település: többek között a középkori, négytornyos várkastélyáról ismert, amelynek a restaurálása jelenleg is tart, de az önkormányzat egy wellness-központ és egy nyári bobpálya építésével szeretné még vonzóbbá tenni a turisták számára.

A borosjenői vár is felújításra vár | A megyei tanács felvétele

Arad-hegyalja egyik legfelkapottabb községe Gyorok, ahol a kiváló minőségű vörösborok mellett a Románia „nyugati tengerpartjaként” emlegetett bányató csalogatja főleg nyáron a látogatókat, még a szomszédos megyékből is. A helyi önkormányzat az uniós támogatásból a homokos partot, a strand parkolóját és a tó körüli sétányokat szeretné bővíteni, illetve szebbé tenni.

Az Aradtól alig 20 km-re nyugatra található Pécskán egy termálstrand építésére hívnák le az ötmillió euró vissza nem térítendő támogatást. A gyógy- és élményfürdő kialakítása régi terve a helyi önkormányzatnak – mondja Antal Péter polgármester. A hévíz felhasználására több terv is született, de a közelmúltig egyet sem tudtak megvalósítani, mert az altalajkincsek kiaknázását a bukaresti központi hatóságok nem engedték ki a kezükből. Az elmúlt években azonban sikerült pályázatot nyerni a geotermikus távfűtési rendszer kialakítására. Ezt a munkálatot idén befejezik, 13 középület (tanintézmények, sportcsarnok, piaccsarnok, városháza stb.) távfűtését oldják meg a 735 méter mélyről feltörő közel 50 Celsius-fokos vízzel.

Az egyik kutat a pécskai városközpontban fúrták | Az önkormányzat által közreadott felvétel

Antal Péter szerint az ötmillió euró vissza nem térítendő támogatás csak az első lépést jelentené a pécskai strand megvalósításában. A strandépítéssel egyidőben a szálláshelyek számát is bővítenék. A beruházástól azt is reméli a polgármester, hogy különböző szolgáltatások nyílnak majd, ezáltal fellendül a helyi gazdasági és kulturális élet.

Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást a tervezett Arad megyei turisztikai beruházásokról. Hallgassa meg:

Pécska többek között arról nevezetes, hogy ott született gróf Klebelsberg Kuno volt magyar vallásügyi és közoktatási miniszter, akinek szobra is áll a római katolikus templom kertjében. A múzeumalapító Ormós Zsigmond művészettörténeti író, Nagy Oszkár festő és Balla Ignác, az A pécskai cigánysoron kezdetű műdal szerzője is Pécskán látta meg a napvilágot. A központi parkban található az 1956-os emlékmű, amely a Szoboszlay Aladár néhai római katolikus pap nevével fémjelzett koncepciós per áldozatainak állít emléket.

A pécskai Szentháromság-templom | Az önkormányzat által közreadott felvétel

Impozáns a város gótikus stílusban, szilárd nyerstéglából épült római katolikus temploma, amelynek tornya 49 méterre magasodik a központ fölé, és a település határában található a Maros-ártér Natúrpark, amely Románia nyugati részének legfontosabb vizes élőhelye. A folyó partján épült látogatói központban kerékpárok kölcsönözhetők, a digitális múzeumban pedig a településtörténeten kívül az érdeklődőknek a gyakorlatban is bemutatják, hogyan sütik a pécskai kenyeret, amely 2023-ban európai oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék lett.

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.
Elkészült a hazai elektromos töltőállomások térképe
Elérhető az energiaügyi minisztérium honlapján.
Támogatják a termelést, de az értékesítést is kellene [AUDIO]
Állami segítséget igényelhetnek a paradicsom-, fokhagyma- és burgonyatermesztők.
Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.