Határtalanul a biztonságos környezetért

2017. július 3.
<em>Hír szerkesztése</em> Határtalanul a biztonságos környezetért
Közös csoportkép a katasztrófavédelemnél

Huszonegy aradi diák és kísérő tanáraik – Fekete Karolina, valamint Hasas Paul – utazott Szegedre a Határtalanul! program keretében, mely a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között valósult meg a 2016–2017-es tanévben. A projekt címe: Közösen a biztonságos környezetért!

Érkezéskor Krämmer Erika, a projekt koordinátora fogadta a vendégeket, majd Fekete Béla igazgató köszöntötte a vendégeket. Az iskola bejárása alatt betekintettek több tanműhelybe, szaktanterembe, megnézhették többek között a hegesztők gyakorlatát, a villamosipari labort, az edzőteremben éppen önvédelmet gyakorló rendészeket, a laborban zajló kémiai kísérleteket, és bepillanthattak a hűtő-klímás felnőttoktatásba is – ide egész Magyarország területéről érkeznek a tanulók azért, hogy a móravárosiban válhassanak igazi szakemberekké.

Az iskolai programok feledhetetlen eseménye volt az élménypedagógiás foglalkozás, melyet Berki Tibor és Asbóth Norbert koordinált. Mintegy 50 tanulót sikerült elvarázsolniuk, akik elfeledve határokat, országokat, iskolákat, osztályokat, együtt gondolkodva, együtt mozogva élvezhették a felajánlott kihívásokat.

Ezután, a szakmai program részeként, vendégek és házigazdák együtt látogattak ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahol érdekes és hasznos információkat tudhattak meg a téma szakembereitől, a tűzoltóktól. A diákok felülhettek a tűzoltóautóba, kipróbálhatták a működő tűzoltó tömlők irányítását, végignézhettek egy riasztást is.

Ugyancsak a szakmai programhoz tartozott a vízimentők bemutatója és tájékoztatója. A tanulók megtudhatták, hogyan működnek az oxigénpalackok, hogyan kell embert menteni a vízből, kipróbálhattak egy igazi búvárruhát, végül motorcsónakázhattak egy igazi mentőhajóval.

A szakmai együttműködés zárásaként elkészült a projekttermék is: egy A3-as méretű fotókkal illusztrált plakát, melyen két nyelven – magyarul és románul – szerepelnek azok az ismeretek, melyeket az együtt töltött idő alatt közösen fogalmaztak meg. A szakmai programok szervezése, koordinálása és szakszerűsége Ménesi Zoltán tűzoltó alezredesnek köszönhető.

A szabadidős foglalkozások közé tartozott a szegedi nevezetességek megtekintése, a városnézés során a szegedi tanulók vállalták az idegenvezetői szerepet. Bánszki Edit osztályfőnök elmondta, hogy a tanulók nagyon lelkesen készültek a közös programok szervezésére.

Íme, néhány aradi diák véleménye a kirándulásról, a tanultakról: „Jó volt Ópusztaszeren, nagyon tetszett a Feszty-körkép” – Péter Adél; „Érdekes volt a szegedi iskola, sok újdonságot tudtunk meg” – Bugyi Botond Gergő; „Nagyon izgalmas volt búvárruhába bújni, majd szaladgálni a lányok után” – Godó László; „Kimelegedett testtel sose ugorjunk vízbe!” – Halai Annamária; „Kijelölt helyen szabad csak tüzet gyújtani” – Dobrai Szilvia; „Ha meglátunk egy kis tüzet, ne próbáljunk nekikezdeni eloltani, hanem hívjuk rögtön a tűzoltókat” – Cercel Sabrina.

A remek időnek köszönhetően sor került egy közös sárkányhajózásra is a Tiszán. A Szegedre érkező határon túli vendégek számára kihagyhatatlan az ópusztaszeri kirándulás: még a legtöbb szegedi fiatal számára is új élményt jelentett a Feszty-körkép megtekintése és a skanzen meglátogatása. A fiatalok között barátságok szövődtek, közös Facebook-csoporton belül kommunikálnak, remélhetőleg határtalanul élik majd életüket.

További hírek

Hír beküldése
A fejlesztési minisztérium finanszírozza.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Törőcsik Mari
„Ő az egyetlen, aki magyar színésznőként világsztár lett.”
<em>Hír szerkesztése</em> Időkapszulát helyeztek el a pécskai magyar óvoda és bölcsőde alapzatába [AUDIO, VIDEO]
A magyar kormány támogatásával épül.
<em>Hír szerkesztése</em> A jövő hónaptól megnyitják a túraútvonalakat
A sertéspestijárvány miatt nem volt szabad eddig használni.
<em>Hír szerkesztése</em> A közegészségügyi igazgató feleségét nevezték ki kórházigazgatónak
Az eddigi megbízott igazgatót kedden mentették fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Florin Cîţu kormányfő lesz az ügyvivő egészségügyi miniszter
Aláírta szerdán Klaus Iohannis államfő azt a rendeletet, amellyel Florin Cîţu miniszterelnököt bízza meg az egészségügyi tárca ideiglenes vezetésével, Cîţu azt mondta, daddig tölti be a tisztséget, amíg az USR–PLUS nem teszi meg a javaslatát a miniszter személyére vonatkozóan.
<em>Hír szerkesztése</em> Április végén tartják meg a konzuli napot Aradon
Állampolgárság-igénylések mellett egyéb anyakönyvi ügyek is elintézhetők.
<em>Hír szerkesztése</em> Felmentették tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert
A kormányfő tudta nélkül döntött.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad-Hegyalja a Hazajáróban
A magyar közmédia népszerű honismereti magazinja a környéken forgatott.
<em>Hír szerkesztése</em> Borbély Zsolt Attila: hol sörözzünk Aradon?
Nem sok választás van, de ami van, az jó eséllyel megelégedésre fog szolgálni.