Támogatják a termelést, de az értékesítést is kellene [AUDIO]

A kétkezi munkát nem nagyon fizetik meg | Illusztráció: Pexels

A kétkezi munkát nem nagyon fizetik meg | Illusztráció: Pexels

Állami támogatást igényelhetnek a romániai paradicsom-, fokhagyma- és burgonyatermesztők.

A kedvezményezettek köre az őstermelőktől a családi gazdaságokon át a mezőgazdasági vállalkozásokig terjed. Idén újdonság, hogy az összeget két részletben, tavasszal és ősszel folyósítják, az állam így akarja kompenzálni a termelők veszteségeit, amit a megemelkedett energiaárak vagy az ukrajnai gabonaimport okozott.

A termelőknek nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket – magyarázta Nagy Zsolt falugazdász, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének alelnöke, akitől Pataky Lehel Zsolt kért tájékoztatást, és aki további támogatásokra, pályázati lehetőségekre is felhívta a gazdák figyelmét. Hallgassa meg a Temesvári rádió Magyar adása számára készült összeállítást:

A kedvezményezettek köre az őstermelőktől a családi gazdaságokon át a mezőgazdasági vállalkozásokig terjed. Nagy Zsolt szerint az is előny, hogy nem bonyolult a kérvények összeállítása, és nincs megszabva, hogy a pénzből mennyit költhetnek vetőmagra, vegyszerre vagy öntözésre, csupán az a feltétel, hogy a célnak megfelelően használják fel az összeget. Az előző évek tapasztalatai alapján a gazdák előnyösnek találják a paradicsom-, fokhagyma- vagy burgonyatermesztésre szánt támogatást, szeretnék azonban, hogy az értékesítési láncba is bekerüljenek a helyi termelők.

Az igényléseket április 12-ig nyújthatják be a paradicsomtermesztők, április 19-ig a fokhagymatermesztők kérvényezhetik a támogatást, a krumplitermesztési szubvenció kérésének a határideje pedig május 20. 

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.