Óriási napelemparkot építenek Arad megyében

2021. február 23.
Több mint ezer hektáros napelemparkot építenek Arad megyében a magyar–román határ szomszédságában, a befektető képviselője szerint a mezőgazdaságban egyáltalán vagy alig hasznosított szántóföldeken.
<em>Hír szerkesztése</em> Óriási napelemparkot építenek Arad megyében
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

A tervezett energetikai beruházás kedden tartott aradi közvvitájáról az Agerpres hírügynökség számolt be. Az Arad megyei önkormányzat által szervezett vitán a beruházó és az érintett önkormányzatok képviselői mellett környezetvédelmi szervezetek képviselői is részt vettek.

Sorin Buliga, a meg nem nevezett beruházó képviselője elmondta: az épülő napelemparknak döntő hatása lesz Románia energetikai rendszerére, és nagy mértékben javítja majd Arad megye energiabiztonságát. Kijelentette: a beruházás jól illeszkedik a zöld energiát előtérbe helyező európai trendbe. Olyan szántóföldeken alakítják ki a napelemparkot, amelyek mezőgazdasági szempontból alig vagy egyáltalán nem hasznosak.

A beruházó képviselője megerősítette: mintegy hétszáz millió eurós beruházással több mint ezer hektáron alakítanák ki a napelemparkot, amely 700 Megawatt energia előállítására lesz képes. A beruházás a magyar–román államhatár szomszédságában fekvő Ottlaka és Nagypél község területein valósul meg.

Ottlaka polgármestere, Petru Bătrânuț elmondta: a beruházás munkahelyeket teremtene, és jelentős bevételeket hozna a községnek. A polgármester szerint egy hasonló spanyolországi beruházás tapasztalatai azt mutatják, hogy a napelempark telepítése idején akár 1200 munkahely is létesülhet, a megépült létesítmény üzemeltetését pedig több tucat alkalmazott végezheti. A polgármester korábban azt közölte: nem nevezheti meg a befektetőket, de elmondta, hogy két szélerőműparkkal is rendelkeznek.

Az Agerpres meg nem nevezett önkormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy egy környezetvédő szervezet írásban kifogásolta a napelempark létesítését, arra hivatkozva, hogy a területen jelentős az ürgepopuláció. Ez a kifogás azonban a keddi társadalmi vita során nem került napirendre.

A megyei önkormányzat február elején jelentette be, hogy társadalmi vitát szervez Ottlaka és Nagypél községek érintett területei területrendezési tervének kidolgozására. A területrendezési terv elkészítése előfeltétele az építési engedély kibocsátásának. A megyei tanács tájékoztatása szerint a magánbefektető 1079,37 hektáron létesítene napelemparkot a területen.

MTI

További hírek

Hír beküldése
fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg.
Hír beküldése
Fák dőltek az útra.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennégy meccse nyeretlen az UTA
Ezúttal a Chindiától kaptak ki az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben mérik a kamionok súlyát Nagylaknál
Az ellenőrzések időtartamának csökkenését remélik az új rendszertől.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a 2022-es Kölcsey-díjat [AUDIO]
Bege Magdolnát tüntette ki a Kölcsey Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése
Kétszer 700 lej értékű utalványt kapnak a rászorulók a számlák kifizetésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány
Egyelőre kísérleti program.
<em>Hír szerkesztése</em> Szándékos gyújtogatás Borosjenőben
Kiégett egy személygépkocsi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét lesz magyar buli az Expón [FRISSÍTVE]
Homonyik Sándor a sztárvendég.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Csaba: milyen erőt mutathat fel a magyarság a jövő évi választásokon? [AUDIO]
Arad megye prefektusának latolgatása a népszámlálási eredmények ismeretében.