Megjelent a hiteltörlesztési moratórium módszertana

2020. április 8.
Egytől kilenc hónapig terjedő időszakra lehet kérni a törlesztőrészletek halasztását. Az utolsó havi részlet nem eshet december 31. utánra.
Hír beküldése
Illusztráció | Fotó: realitatea.net

Az előírások minden hitelre, azaz a tőketartozásra, a kamatra, hitelkártyákra, és hitelszerződéssel összefüggő díjakra egyaránt vonatkoznak – írja az RMDSZ a koronavírus-járványról tájékoztató portálján, a korona.rmdsz.ro oldalon. A magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy saját vagy a családtagjaik jövedelme a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent, ezért nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. A családtagok lehetnek: házastárs, gyermekek és szülők, akik egy háztartásban élnek a kérelmezővel.

A kérelmező jogosultnak minősül, ha a munkáltató:

  • kényszerszabadságra küldte,
  • felbontotta a munkaszerződését,
  • lecsökkentette a fizetésé vagy ha a kérelmező hatósági karanténba vagy otthoni elkülönítésbe került,
  • elkapta a COVID-19 fertőzést.

A bankokat telefonon vagy e-mailben kell megkeresni. Ezeknek 15 napon belül értesíteniük kell a kérelmezőt a törlesztés elfogadásáról vagy visszautasításáról. A hitelszerződés a törvény hatására módosul, nem kellenek kiegészítő iratok.

FIGYELEM!

Csak azokat a hiteleket lehet felfüggeszteni, amelyeknél nincs hátralék a törlesztésben. A fizetésképtelen cégek sem igényelhetik a törlesztési moratóriumot. A kérvényt a sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésétől kezdődően 45 napon belül kell benyújtani, vagyis legkésőbb május 14-ig.

A cégek, egyéni és családi vállalkozások vagy szabadfoglalkozásúak esetében a bankok akkor fogadják el a törlesztés halasztását, ha ezeknek megszűnt vagy visszaesett a tevékenységük a szükségállapot bevezetése miatt. A kft.-knek (SRL) és a részvénytársaságoknak ezen felül rendelkezniük kell a gazdasági és energetikai minisztérium által kibocsátott, szükségállapotot igazoló bizonylattal. Ez igazolja, hogy a márciusi bevételük 25 százalékkal csökkent 2020 januárjához és februárjához képest.

A jelzálogfedezetű kölcsönök esetében a felfüggesztés időszakára a pénzintézet nem számolhat fel kamatot. A hiteleseknek a törlesztés felfüggesztésének lejárta után öt évük lesz, hogy újra felosztva kifizessék a felfüggesztés időszaka alatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegét.

https://korona.rmdsz.ro

A nem jelzáloghitelesek esetén tőkésítik a kamatokat, így a törlesztés időszakára is számol fel kamatot a hitelintézet. Mindez azt jelenti, hogy a nem jelzáloghitelesek esetében kamatos kamatot számolnak fel, ezért megnő a törlesztőrészletük.

Florin Cîțu pénzügyminiszter bejelentette, hogy egy internetes portált indítanak mindazok megsegítésére, akik nem tudják, hogyan igényeljék a hiteltörlesztés felfüggesztését, itt feltehetik a kérdéseiket, de jelezhetik problémáikat is, amelyekkel a bankkal való kapcsolattartásban szembesülnek.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Menteni a menthető: nyári évadot kínál a kamaraszínház [AUDIO]
Remélik, hogy június közepétől már játszhatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kitartás a hit és az anyanyelv mellett
Trianoni megemlékezés Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Illegális kőfejtőkre csaptak le
Adócsalás gyanúja miatt kilenc személyt hallgatnak ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon 100: megemlékezés világszerte
1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.
<em>Hír szerkesztése</em> Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve
Trianon 100. évfordulóján.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon következményei Aradon [AUDIO]
2020. június 4. a békediktátum aláírásának 100. évfordulója.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyógyult a koronavírusból egy öthetes csecsemő
Ő a legfiatalabb felépült beteg.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra várja ügyfeleit az EMNT-iroda
Munkanapokon 10 és 14 óra között.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianoni emlékima a minorita templom udvarában
A Nemzeti Összetartozás Napján.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdhétfő: a máriaradnai bazilika felszentelésének évfordulója
253 éve ajánlották Szűz Mária oltalmába a kegytemplomot.