Megjelent a hiteltörlesztési moratórium módszertana

2020. április 8.
Egytől kilenc hónapig terjedő időszakra lehet kérni a törlesztőrészletek halasztását. Az utolsó havi részlet nem eshet december 31. utánra.
Hír beküldése
Illusztráció | Fotó: realitatea.net

Az előírások minden hitelre, azaz a tőketartozásra, a kamatra, hitelkártyákra, és hitelszerződéssel összefüggő díjakra egyaránt vonatkoznak – írja az RMDSZ a koronavírus-járványról tájékoztató portálján, a korona.rmdsz.ro oldalon. A magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy saját vagy a családtagjaik jövedelme a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent, ezért nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. A családtagok lehetnek: házastárs, gyermekek és szülők, akik egy háztartásban élnek a kérelmezővel.

A kérelmező jogosultnak minősül, ha a munkáltató:

  • kényszerszabadságra küldte,
  • felbontotta a munkaszerződését,
  • lecsökkentette a fizetésé vagy ha a kérelmező hatósági karanténba vagy otthoni elkülönítésbe került,
  • elkapta a COVID-19 fertőzést.

A bankokat telefonon vagy e-mailben kell megkeresni. Ezeknek 15 napon belül értesíteniük kell a kérelmezőt a törlesztés elfogadásáról vagy visszautasításáról. A hitelszerződés a törvény hatására módosul, nem kellenek kiegészítő iratok.

FIGYELEM!

Csak azokat a hiteleket lehet felfüggeszteni, amelyeknél nincs hátralék a törlesztésben. A fizetésképtelen cégek sem igényelhetik a törlesztési moratóriumot. A kérvényt a sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésétől kezdődően 45 napon belül kell benyújtani, vagyis legkésőbb május 14-ig.

A cégek, egyéni és családi vállalkozások vagy szabadfoglalkozásúak esetében a bankok akkor fogadják el a törlesztés halasztását, ha ezeknek megszűnt vagy visszaesett a tevékenységük a szükségállapot bevezetése miatt. A kft.-knek (SRL) és a részvénytársaságoknak ezen felül rendelkezniük kell a gazdasági és energetikai minisztérium által kibocsátott, szükségállapotot igazoló bizonylattal. Ez igazolja, hogy a márciusi bevételük 25 százalékkal csökkent 2020 januárjához és februárjához képest.

A jelzálogfedezetű kölcsönök esetében a felfüggesztés időszakára a pénzintézet nem számolhat fel kamatot. A hiteleseknek a törlesztés felfüggesztésének lejárta után öt évük lesz, hogy újra felosztva kifizessék a felfüggesztés időszaka alatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegét.

https://korona.rmdsz.ro

A nem jelzáloghitelesek esetén tőkésítik a kamatokat, így a törlesztés időszakára is számol fel kamatot a hitelintézet. Mindez azt jelenti, hogy a nem jelzáloghitelesek esetében kamatos kamatot számolnak fel, ezért megnő a törlesztőrészletük.

Florin Cîțu pénzügyminiszter bejelentette, hogy egy internetes portált indítanak mindazok megsegítésére, akik nem tudják, hogyan igényeljék a hiteltörlesztés felfüggesztését, itt feltehetik a kérdéseiket, de jelezhetik problémáikat is, amelyekkel a bankkal való kapcsolattartásban szembesülnek.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Munkával „kezelte magát” a kamaraszínház [AUDIO]
Több önálló és koprodukciós előadást állítottak színpadra, amelyeket idén bemutatnak.
Hír beküldése
Többet nem közöltek.
<em>Hír szerkesztése</em> Iohannis: február 8-tól az iskolák többségét megnyitják
Amennyiben a koronavírus-járvány az elmúlt két héthez hasonlóan alakul, a második félévtől kezdve az iskolák nagy részében megkezdődik az osztálytermi tanítás. Az egyetemek saját hatáskörben döntik el, hogy a diákok mikortól térnek vissza a tantermekbe.
<em>Hír szerkesztése</em> 20 és 40 százalékos árkedvezmény a LaMajole-nál (x)
Így öltözz az outletből!
<em>Hír szerkesztése</em> Bolyai-monodrámával indítja az évet az Aradi Kamaraszínház
A Magyar Kultúra Napján kétszer is előadják A Tér című darabot.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet
Január 13-tól lép érvénybe.
<em>Hír szerkesztése</em> Román Kupa: Kolozsvárra látogat az UTA
A meccsnap február 10., de ez még a tévés közvetítések függvényében változhat.
<em>Hír szerkesztése</em> Negyedik napja keresik az eltűnt vadászi kisfiút
Átkutatják az árkokat, öntözőcsatornákat is.
<em>Hír szerkesztése</em> Beszakadt az álmennyezet az Atriumban [VIDEO]
Szerencsére éjjel történt, amikor nem voltak bent vásárlók.
Hír beküldése
Minden, ami az oktatáshoz kell.