Meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

További két hónappal meghosszabbítják az alapélelmiszereknél alkalmazható árrést korlátozó, 2023. augusztus 1-jén életbe lépett rendelet hatályát, amely az intézkedés hiányában január 31-én járna le – jelentette be közösségi oldalán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

„Úgy döntöttem, hogy 60 nappal meghosszabbítom az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló rendeletet. A román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, a múltkori spekulatív áremelési őrület után” – írta a kormányfő.

Ciolacu szerint egyértelmű, hogy a korlátozás visszafogta a spekulatív áremeléseket, hozzájárult az infláció csökkenéséhez, és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét. Felidézte: a statisztikai intézet adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022 decemberi árakhoz képest, míg tavaly júniusban, amikor a kormány meghozta az árréskorlátozásról szóló döntést, a fogyasztói árak csaknem 18 százalékkal voltak magasabbak a 2022 júniusi szintnél.

A kormányfő bejegyzését illusztráló grafikonok egyikén az látszik, hogy az árréskorlátozási rendelet tavaly júniusi bevezetése és annak – augusztus elsejei – tényleges hatályba lépése között 2,47 százalékkal csökkent az érintett 14 alapélelmiszer ára, majd az eredetileg három hónapra meghirdetett intézkedés októberi meghosszabbítását és kiterjesztését követően az árak emelkedő tendenciája ismét megtorpant, és újabb, kisebb mértékű árcsökkenés következett be. A grafikon szerint az árréskorlátozásban érintett 21 alapélelmiszer ára még mindig 1,32 százalékkal elmaradt a tavaly júniusi szinttől.

Az augusztus elsejétől hatályos rendelet 20 százalékra korlátozta Romániában a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést bizonyos élelmiszerek esetében, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) azóta együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel.

Az első intézkedéssel 14 alapélelmiszer árát korlátozták. A jogszabály meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott. A rendelet meghosszabbítása alkalmával, 2023. november 1-jén a korlátozást újabb hét termékre terjesztették ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

Marcel Ciolacu azzal zárta hétfői bejelentését, hogy folytatja a párbeszédet az áruházláncok képviselőivel, hogy közösen hosszú távú megoldást találjanak az árak ellenőrzés alatt tartására. „Csak az a feltételem, hogy a romániai termelők és feldolgozók méltányos bánásmódban részesüljenek” – olvasható a miniszterelnök Facebook-bejegyzésében.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]
Nagy Zsolt falugazdász: a beszerzési árak megduplázódtak, de a terményárak visszaestek.
Január 15-től fizethetők a helyi adók Aradon
Készpénzzel, bankkártyával vagy online.