Megbüntették a Nagylak-Pécska autópályaszakasz építőit

A megrendelő országos út- és autópálya építő (CNADNR) ma a sarkára állt, és végre rájött, hogy a sztrádaszakaszok kivitelezését elnyerő cégekkel nem szerződést kell bontani, hanem büntetni, és kényszeríteni, hogy pörgessék fel a munkálatokat. A CNADNR „történelmi” összegű cédulákat tépegetett le, s a cégeket, többek között az hazai aszfaltkirályokat, összesen 24,4 millió lejes bírsággal sújtotta.
Köztük, természetesen a Nagylak-Arad sztráda első, Pécskáig tartó szakaszát építő Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donrep Construct konzorciumot, amely a tervekhez képest a munkálatoknak mindössze 5,88 százalékát végezte el. Az építkezés állásáról készült légi felvételt megtalálják honlapunkon, erről tegnap írtunk, érdemes megnézni. A CNADNR a Romstrade vezette konzorciumot a Pécskáig tartó munkálatok halogatásáért 4,2 millió lejre büntette.
A Szászváros-Nagyszeben szakasz 3. részét építő Impregilo 2,1 millió lejt kell fizessen, a legtöbbet, 13 milliót pedig a Spedition UMB-Pa&Co International- Euroconstruct '98- Com-Axa a Bukarest-Ploieşti közötti sztráda miatt.
A fő kérdés azonban, hogy a bírságolás mellett a CNADNR-nek lesznek-e megfelelő eszközei, hogy a vállalkozásokat munkára serkentsék, vagy minden marad a régiben, és a „plusz kiadásokat” a sértettek majd beépítik az autópályák árába.

                                                                                                                                     Irházi János

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.