Költségvetés-kiegészítés: a kicsit is megbecsülik

Elsősorban azok az önkormányzatok kaptak jelentős összeget az utolsó száz méteren a bizalmatlansági indítvánnyal menesztett, Viorica Dăncilă által vezetett ügyvezető kormánytól, amelyek vezetése szociáldemokrata párti (PSD-s) – írja összeállításában a Maszol. A riportból az Arad megyére vonatkozó részt közöljük.

Arad megyében a cikk szerint 34 önkormányzat kapott költségvetés-kiegészítést az állami kasszából valamivel több mint 20 millió lej értékben.

Külön-külön a legtöbbet Borosjenő és Lippa (3,5, illetve 3,35 millió lej) kapta, a megyeszékhely például csak a negyedik a sorban a valamivel több mint 1,75 millió lejjel, mert még Nagylakkal szemben is bőkezűbb volt az állam (majdnem 2,4 milliót utaltak ki a határ menti településnek).

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Borosjenő és Lippa kórháza egy-egy kistérséget szolgál ki, és kevesebb a lehetőségük hozzájárulni a fenntartáshoz, vagyis szinte a teljes költséget az állam állja, míg például Aradon a városi és a megyei önkormányzat jelentős mértékben finanszírozza – hogy ennél az ágazatnál maradjunk – az egészségügyet.

Kisiratoson elégedettek az összeggel

A magyarok által jelentős számban lakott települések nagyon eltérő arányban kaptak költségvetés-kiegészítést. Kisiratos 290 ezer lejhez jut hozzá, ebből a hátralévő két és fél hónap fenntartási költségeit fedezik. Korondi-Józsa Erika polgármester „életmentőnek” nevezte a pénzinfúziót, amellyel „elégedettek vagyunk”. A pénz a közműdíjakra, közalkalmazotti fizetésekre és járulékaikra megy majd el, beleértve a szociális intézmények munkatársainak fizetését, és a gondozottaknak járó segélyt, amit az önkormányzatnak kell állnia. Ezt az év elejétől vezették be, ezért az idei büdzsé tervezetében nem szerepelt, így a központi költségvetésből előlegezték meg, vagyis Kisiratos 81 ezer lejes mínusszal indult – ezt ebből a kiegészítésből fogják visszaadni, ugyancsak az államnak...

Pécskához közigazgatásilag másik három település tartozik: Tornya, Szederhát és Óbodrog. Összesen 560 ezer lejt utaltak ki, vagyis vissza a helyben beszedett, és a központi költségvetésbe utal jövedelem- és áruforgalmi adókból.

Pécskán kétszer ennyinek is helye lett volna

Antal Péter polgármester szerint adósságaik egy részének a fedezésére fordítják majd a pénzt, miután meghozták a képviselőtestületben a vonatkozó határozatokat: kifizetetlen beszerzések és infrastrukturális munkálatok számláit kell kiegyenlíteni. „Az adósságunk kétszer ekkora, de ez is segítség. Más települések ennyit se, vagy egyáltalán nem kaptak a költségvetés-kiegészítésből” – mondta a kisváros elöljárója.

Kovács Imre németperegi polgármester

A legkevesebb pénzt, 35 ezer lejt a Németperegből és Kisperegből álló magyar határ menti község kapta. „Elszomorító” – reagált Kovács Imre polgármester, amikor azt kérdeztük, mi a véleménye az apanázsról. De ez még mindig „nagylelkűbb” felajánlás, mint az idei korábbi költségvetés-kiegészítés, amikor is négyezer lejt utaltak ki a németperegi önkormányzatnak. „Ahhoz, hogy az adósságainkat, valamit a béreket és szociális illetményeket fedezni tudjuk az év végéig, kétszázezer lejre lenne szükségünk” – mondta az elöljáró, aki bizakodó, hogy még kapni fognak kiegészítést az állami költségvetésből, illetve, hogy a kintlévőségeiket (adók és helyi illetékek) is be tudják hajtani. „A kicsit is meg kell becsülni” – fűzte hozzá.

Szintén keveset, 50 ezer lejt kapott az Arad és Bihar megye határán fekvő Nagyzerénd (s a közigazgatásilag hozzá tartozó Feketegyarmat), illetve lemaradt a költségvetés-kiegészítésről Nagyiratos.

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.