Megmarad, de nem nő a differenciált minimálbér

2019. december 14.
Mintegy hét százalékkal növelik jövőre a bruttó minimálbért, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára tavaly bevezetett differenciált minimálbér is megmarad, de ennek értékét már nem emelik – döntött pénteki esti ülésén a kormány.

A kormányhatározat szerint jövő évtől kezdődően a jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért valamennyi teljes munkaidőben dolgozó (havi 167 órás átlagos munkaidőre alkalmazott) munkavállaló számára, ami 14,04 lejes órabért jelent.

Romániában 2018-tól kezdődően a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárult az alkalmazottakra, így a 2230 lejes bruttó minimálbér 1346 lejes nettó fizetést eredményez és 2280 lejes költséget jelent a munkáltató számára.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben alkalmazott és az illető munkakörben legalább egy éve teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére, ami 1413 lejes nettó fizetést eredményez, és 2403 lejbe kerül a munkáltatónak.


Illusztráció

A másfél hónapja kormányra lépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy évvel korábban még élesen bírálta az előző szociáldemokrata kormányt, amiért differenciált minimálbért vezetett be. Ludovic Orban jelenlegi miniszterelnök, a PNL elnökeként akkor kifejtette: a minimálbért szerinte nem a kormánynak kellene meghatároznia, politikai megfontolások alapján, hanem tárgyilagos gazdasági mutatókhoz – például az ágazati termelékenységhez – kellene kötni.

Bukaresti elemzők szerint a PNL nem tett le korábbi terveiről, de azért hagyta meg a differenciál minimálbért, mert nem volt már lehetősége idejében megváltoztatni a minimálbér meghatározásának jogszabályi keretét.

A munkaügyi miniszter péntek este azt mondta: a kormány mind a szakszervezetekkel, mind a munkáltatókkal egyeztetett és a minimálbér növelésének 7,2 százalékos mértéke az inflációt, és a termelékenység növekedésének arányát tükrözi.

MTI

További hírek