Jelképes összegért helyezhetik ki asztalaikat a vendéglátósok

2020. május 29.
Négyzetméterenként tíz banis bérleti díjat kell fizetniük naponta az aradi vendéglőknek és kávéházaknak, bároknak az utcára kihelyezett asztalokért – döntötte el a városi képviselőtestület a csütörtöki ülésen.
<em>Hír szerkesztése</em> Jelképes összegért helyezhetik ki asztalaikat a vendéglátósok
Ezeket eltüntetik | Fotó: aradon.ro

Bár június elsejétől országszerte megnyithatnak a teraszok (a vendéglátóhelyek zárt terei még nem), az Arad megyei prefektus a veszélyhelyzet kihirdetése után elrendelte a vendéglők és kávéházak utcai egységeinek három napon belüli lebontását megyeszerte.

A kormánymegbízott azzal indokolta döntését, hogy sok helyütt a járdára telepített építmények zavarják a gyalogos közlekedést, emiatt pedig a koronavírus-járvány elleni védekezésként előírt fizikai távolságtartást sem lehet betartani. A prefektusi rendelet ugyanakkor lehetőséget adott a helyi önkormányzatoknak a „teraszok működésére alkalmas helyek kijelölésére”.

Az aradi polgármesteri hivatal korábban jelezte, hogy az érintett vendéglátóegységek a teraszok helyére kávéházi asztalokat és napernyőket helyezhetnek ki, és ezért területfoglalási díjat sem kell fizetniük – így próbálják meg segíteni az ágazatban érintett cégeket, amelyek március közepe óta kénytelenek voltak felfüggeszteni tevékenységüket.

Az ingyenes területhasználatból nem lett semmi, de a városi tanács jelképes összeget kér bérleti díjként: a vendéglátósok minden négyzetméter elfoglalt közterület után 0,1 lejt kell fizessenek naponta. A határozat értelmében az asztalok fölé napernyőket is helyezhetnek, amelyek nem tartalmazhatnak reklámfeliratot. Amennyiben dobogót is kell építeni, azt mozdítható elemekből kell összeállítani úgy, hogy ne akadályozzák az esővíz-elvezetést a csatornanyílások felé. A rögtönzött teraszok október végéig működhetnek, és november végéig le kell bontani azokat.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Budafokon folytatja Zsóri Dániel [VIDEO]
Simonyifalva Puskás-díjas labdarúgója csapatot váltott.
Hír beküldése
Majdnem tragédia lett a hűsítő csobbanásból.
<em>Hír szerkesztése</em> Megyei átlag feletti a Csiky érettségizőinek eredménye
Ezek az óvások előtti eredmények, a végeredményt július 5-én teszik közzé.
<em>Hír szerkesztése</em> Ki arat a vetésben? [AUDIO]
Negatívan befolyásolja a szélsőséges időjárás a termést.
Hír beküldése
A kedden elfogadott törvény egy korábbi igazságtalanságot orvosol, hiszen az említett illetékeket a szolgáltató a fogyasztókon hajtotta be, azonban a törvény életbelépését követően ezek befizetésére már csak a szolgáltató lesz köteles.
<em>Hír szerkesztése</em> A kamaraszínház júliusi programja
Gyerekelőadás és népzenei koncert csütörtökön.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizenkét órán át égtek a szalmabálák Kisiratoson
A tűzoltóság szerint villámcsapás okozta a tüzet.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben gyulladt ki egy autó
A sofőrnek még volt ideje félrehúzni.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyulladt egy autó a Lidl parkolójában
A tűzoltók léptek közbe.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonegy menekült egy kamionban [VIDEO]
Szírek és palesztinok voltak.