Hétfőtől fogadja az APIA az egységes agrártámogatási kérelmeket

Március elsejétől fogadja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az egységes agrártámogatási kérelmeket. A benyújtási határidő május 15.

A koronavírus-járvány miatt az egységes agrártámogatási kérelmeket a gazdák személyes jelenléte nélkül, online is lehet iktatni – jegyzi meg keddi közleményében az APIA. Felhívják a figyelmet, hogy a parcellákkal, illetve a természetvédelmi jelentőségű területekkel kapcsolatos információk és a kérelembe foglalt egyéb adatok az úgynevezett IPA online applikáció révén frissíthetők.

A gazdáknak ugyanakkor ellenőrizniük kell az illetékes önkormányzatnál a gazdalajtromban szereplő területeket, illetve engedélyezniük kell a polgármesteri hivatal számára, hogy elküldje az igazolást az APIA-nak.

A terület használatát igazoló valamennyi okmányt az illetékes APIA-központ e-mail címére kell elküldeni. Az e-mail címek megtalálhatók itt: http://www.apia.org.ro/ro/centre-judetene-apia.

Ha gazdaságukban állatok is vannak, a gazdáknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy frissítették az ezekkel kapcsolatos adatokat az Országos Állatfarm-nyilvántartásban (RNE).

Az APIA munkatársai később felveszik a kapcsolatot a gazdákkal a kérelem lezárása és a dokumentumok aláírására való előjegyzés érdekében.

Románia az Európai Unió tagjaként többféle mezőgazdasági támogatásban részesül, amelyeket a gazdák pályázhatnak meg. Ezek közé tartozik a területalapú támogatás, a differenciált visszaosztott támogatás, az éghajlatra és a környezetre kedvező hatást gyakorló műveletek támogatása (zöldítési támogatás), a fiatal gazdák támogatása, a kisgazdáknak járó támogatás, a kistermelőknek nyújtott támogatás, a termeléshez kötött támogatás a növény- és állattenyésztési ágazatban, valamint a kompenzációs vidékfejlesztési intézkedések.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.