Gazdaságfejlesztés határok nélkül

2019. október 23.
A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával október 21–22. között immáron harmadik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági rendezvényét, a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást, vagyis a Kárpát EXPOrtot. A Millenáris Parkban megvalósuló hiánypótló szakmai esemény keretében mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatkozott be.

A megközelítőleg 2000 látogatónak és résztvevőknek lehetőségük nyílt továbbá állami és szakmai szervezetekkel, illetve a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel történő közvetlen kapcsolatfelvételre, konkrét üzleti tárgyalások lefolytatására.

Az esemény dedikált célja ugyanis, hogy minél több üzleti kapcsolat szülessen, körvonalazódjanak a közös üzleti és pályázati lehetőségek, valamint megsokszorozódjanak a határokon átívelő konkrét ügyletek számai, így erősítve tovább Magyarország és a közép-európai régió országai közti gazdasági együttműködéseket.

A rendezvényt a szervező Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Magyar Levente Külgazdasági és Külügyminiszter nyitotta meg, mindamellett, hogy szakmai előadás tartott – bemutatva a Magyar Kormány stratégiai törekvéseit – dr. Nagy István agrárminiszter A magyar agrárium és élelmiszeripar exportlehetőségei a környező országokban címen, valamint dr. Palkovics László Magyar Multi Program – Az exportképes kkv-k nemzetközi piacra lépésének címen. Mindez kiválóan mutatja az esemény jelentőségét, valamint a Magyar Kormány a kárpát-medencei magyar kkv szektor fejlesztését célzó törekvések melletti elkötelezettségét.

A résztvevők ezen túlmenően szakmai kerekasztal-beszélgetések keretében naprakész információkhoz juthattak többek között a Magyar Kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programok eddigi eredményeiről és aktualitásairól, az elérhető pályázati és beruházási lehetőségekről, valamint a régióban tevékenykedő állami és szakmai szervezetek szolgáltatási portfóliójáról.

Az idei esemény tematikájának egyik fontos pillére a távolabbi piacokra történő konkrét exportlehetőségek bemutatása, a regionális magyar árualap harmadik országokban való pozícionálása. Ennek jegyében bemutatkozott a két nap során a CED 22 közép-európai regionális képviselete mellett a HEPA japán, kínai, orosz, illetve török relációs partnerirodája is.

A Kárpát EXPOrt kísérőrendezvényeként, a hatékony külpiacra lépési stratégiák és megfelelő piacismeretek átadása céljából a HEPA Exportakadémiát szervezett, amelyen releváns exporttapasztalattal rendelkező magyar vállalkozók ismertették az Exportakadémia szakembereivel közösen a sikeres külpiacra lépéshez szükséges alapvető szakmai ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat.

Az esemény gazdasági fókusza mellett az idei évben hangsúlyt fektetett a Kárpát-medence magyar kulturális örökségére is, e célkitűzéshez igazodva bemutatásra került a Takarékbank Zrt. támogatásával elkészített, gróf Széchenyi Zsigmond tudományos expedícióit bemutató Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm. A vetítésen részt vett Hertelendy Margit, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye is.

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.