Gazdaságfejlesztés határok nélkül

2019. október 23.
A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával október 21–22. között immáron harmadik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági rendezvényét, a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást, vagyis a Kárpát EXPOrtot. A Millenáris Parkban megvalósuló hiánypótló szakmai esemény keretében mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatkozott be.

A megközelítőleg 2000 látogatónak és résztvevőknek lehetőségük nyílt továbbá állami és szakmai szervezetekkel, illetve a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel történő közvetlen kapcsolatfelvételre, konkrét üzleti tárgyalások lefolytatására.

Az esemény dedikált célja ugyanis, hogy minél több üzleti kapcsolat szülessen, körvonalazódjanak a közös üzleti és pályázati lehetőségek, valamint megsokszorozódjanak a határokon átívelő konkrét ügyletek számai, így erősítve tovább Magyarország és a közép-európai régió országai közti gazdasági együttműködéseket.

A rendezvényt a szervező Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Magyar Levente Külgazdasági és Külügyminiszter nyitotta meg, mindamellett, hogy szakmai előadás tartott – bemutatva a Magyar Kormány stratégiai törekvéseit – dr. Nagy István agrárminiszter A magyar agrárium és élelmiszeripar exportlehetőségei a környező országokban címen, valamint dr. Palkovics László Magyar Multi Program – Az exportképes kkv-k nemzetközi piacra lépésének címen. Mindez kiválóan mutatja az esemény jelentőségét, valamint a Magyar Kormány a kárpát-medencei magyar kkv szektor fejlesztését célzó törekvések melletti elkötelezettségét.

A résztvevők ezen túlmenően szakmai kerekasztal-beszélgetések keretében naprakész információkhoz juthattak többek között a Magyar Kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programok eddigi eredményeiről és aktualitásairól, az elérhető pályázati és beruházási lehetőségekről, valamint a régióban tevékenykedő állami és szakmai szervezetek szolgáltatási portfóliójáról.

Az idei esemény tematikájának egyik fontos pillére a távolabbi piacokra történő konkrét exportlehetőségek bemutatása, a regionális magyar árualap harmadik országokban való pozícionálása. Ennek jegyében bemutatkozott a két nap során a CED 22 közép-európai regionális képviselete mellett a HEPA japán, kínai, orosz, illetve török relációs partnerirodája is.

A Kárpát EXPOrt kísérőrendezvényeként, a hatékony külpiacra lépési stratégiák és megfelelő piacismeretek átadása céljából a HEPA Exportakadémiát szervezett, amelyen releváns exporttapasztalattal rendelkező magyar vállalkozók ismertették az Exportakadémia szakembereivel közösen a sikeres külpiacra lépéshez szükséges alapvető szakmai ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat.

Az esemény gazdasági fókusza mellett az idei évben hangsúlyt fektetett a Kárpát-medence magyar kulturális örökségére is, e célkitűzéshez igazodva bemutatásra került a Takarékbank Zrt. támogatásával elkészített, gróf Széchenyi Zsigmond tudományos expedícióit bemutató Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm. A vetítésen részt vett Hertelendy Margit, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye is.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.