Európa egyik legnagyobb napelemparkját létesítenék Arad megyében

Több mint ezer hektáros területen kíván napelemparkot létesíteni egy befektetői csoport Arad megyében, a magyar–román államhatár szomszédságában – közölte csütörtökön a megyei önkormányzat.

A megyei tanács bejelentette be, hogy közvitát szervez az államhatár mellett fekvő Ottlaka és Nagypél községek érintett területei területrendezési tervének a kidolgozására. A területrendezési terv elkészítése előfeltétele az építési engedély kibocsátásának. A megyei tanács tájékoztatása szerint magánbefektető szeretne 1079,37 hektáron napelemparkot létesíteni a területen.

Mind Ottlaka, mind Nagypél polgármestere megerősítette a napelempark létesítésének szándékát, a befektetőt azonban egyik sem kívánta megnevezni. Dan Drăgan, Nagypél polgármestere azt közölte, hogy a több mint 500 millió eurós beruházás a kiszolgáló épületekkel és a megépítendő utakkal együtt 1300 hektárt érintene.

Ottlaka polgármestere, Petru Bătrânuț elmondta: a tervezett napelempark Európa egyik legnagyobb hasonló létesítménye lesz, ha megépül, és 700 MW energia előállítására lesz képes. Hozzátette: nem nevezheti meg a befektetőket, de azt elmondta, hogy két szélerőműparkkal is rendelkeznek.

A térségi területrendezési terv társadalmi vitáját február 23-án délelőtt tartják Aradon.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.
Elkészült a hazai elektromos töltőállomások térképe
Elérhető az energiaügyi minisztérium honlapján.
Támogatják a termelést, de az értékesítést is kellene [AUDIO]
Állami segítséget igényelhetnek a paradicsom-, fokhagyma- és burgonyatermesztők.