Elfogadták Arad megye költségvetését

2021. április 12.
Személyi kiadásokra kevesebb mint egyötöd részt, infrastrukturális beruházásokra viszont több mint a felét fordítják idén Arad megye költségvetésének – közölte a megyei önkormányzat hétfő délután, miután a képviselők megszavazták a 2021-es büdzsé tervezetét.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadták Arad megye költségvetését
Iustin Cionca, a megyei tanács elnöke és Răzvan Cadar, az egyik alelnök | Fotó: Arad Megyei Tanács

A megyei tanács közleménye kiemelte, hogy az elsők között szavazták meg a megye bevételi–kiadási mérlegét, és hogy az összköltségvetés 56,26 százalékát fejlesztésekre fordítják, ami a koronavírus-járvány okozta válság idején jelentős erőfeszítés.

Személyi kiadások terén visszafogottabb lesz idén a kassza – ígérték. A megyeházán dolgozók fizetései és pótlékjai nem emelkednek, szabadságpénzt és üdülési jegyeket sem osztanak idén. A bérköltségek mindössze 15,07 százalékot tesznek ki – hangsúlyozták.

Arad megye teljes költségvetése 405,81 millió lej (majdnem 82,5 millió euró), amiben a bevételek közel egyharmadát (31,33 százalékot, vagyis 127,1 millió lejt) az európai uniós pályázatok vissza nem térítendő támogatásai jelentik. Az áruforgalmi adóból (áfa) a bevételek több mint 25 százaléka származik, saját forrásból majdnem 25, állami költségvetési hozzájárulásból közel 19 százalék származik.

A fejlesztésekre fordított összegek több mint 65 százalékát a megyei rangú utak javítására és felújítására fordítják, emellett elkészítik az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út terveit, felújítják a kápolnási onkológiát és pszichiátriát, az aradi járványkórházat, a szülészetet, bővítik a megyei kórház sürgősségi osztályát, de a megyei önkormányzat fenntartásába tartozó oktatási intézményeket is felújítják, a kulturális intézmények és rendezvények pedig a büdzsé 8 százalékát kapják – összegzett a közleményben Iustin Cionca megyei tanácselnök.

A településeknek – köztük a magyar érdekeltségű helységeknek – járó megyei költségvetési összegek elosztásáról a múltheti tanácsülésen szavaztak a képviselők.

Az Arad Megyei Tanács szerdai (2021.03.31.) rendes ülésén a két RMDSZ-es képviselő, Bölöni György és Péró Tamás, többek...

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2021. április 1., csütörtök

Annak értelmében Kisiratosnak 300 ezer lejt különítenek el a földgáz bevezetésének megvalósíthatósági tanulmányára, járdák javítására, illetve a polgármesteri hivatal épületének javításaira. Nagyiratosnak 300 ezer lejt különítenek el járdák javítására és a polgármesteri hivatal bővítésére. Tőzmiske 200 ezer lejt kap a vadászi iskola tetőcseréjére, Németpereg 300 ezer lejt a helyi óvoda javítására és parkolóhelyek létesítésére a községben. Sofronyának 100 ezer lejt különítettek el a gázbevezetés megvalósíthatósági tanulmányának és terveinek aktualizálására.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.