Elfogadták Arad megye költségvetését

2021. április 12.
Személyi kiadásokra kevesebb mint egyötöd részt, infrastrukturális beruházásokra viszont több mint a felét fordítják idén Arad megye költségvetésének – közölte a megyei önkormányzat hétfő délután, miután a képviselők megszavazták a 2021-es büdzsé tervezetét.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadták Arad megye költségvetését
Iustin Cionca, a megyei tanács elnöke és Răzvan Cadar, az egyik alelnök | Fotó: Arad Megyei Tanács

A megyei tanács közleménye kiemelte, hogy az elsők között szavazták meg a megye bevételi–kiadási mérlegét, és hogy az összköltségvetés 56,26 százalékát fejlesztésekre fordítják, ami a koronavírus-járvány okozta válság idején jelentős erőfeszítés.

Személyi kiadások terén visszafogottabb lesz idén a kassza – ígérték. A megyeházán dolgozók fizetései és pótlékjai nem emelkednek, szabadságpénzt és üdülési jegyeket sem osztanak idén. A bérköltségek mindössze 15,07 százalékot tesznek ki – hangsúlyozták.

Arad megye teljes költségvetése 405,81 millió lej (majdnem 82,5 millió euró), amiben a bevételek közel egyharmadát (31,33 százalékot, vagyis 127,1 millió lejt) az európai uniós pályázatok vissza nem térítendő támogatásai jelentik. Az áruforgalmi adóból (áfa) a bevételek több mint 25 százaléka származik, saját forrásból majdnem 25, állami költségvetési hozzájárulásból közel 19 százalék származik.

A fejlesztésekre fordított összegek több mint 65 százalékát a megyei rangú utak javítására és felújítására fordítják, emellett elkészítik az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út terveit, felújítják a kápolnási onkológiát és pszichiátriát, az aradi járványkórházat, a szülészetet, bővítik a megyei kórház sürgősségi osztályát, de a megyei önkormányzat fenntartásába tartozó oktatási intézményeket is felújítják, a kulturális intézmények és rendezvények pedig a büdzsé 8 százalékát kapják – összegzett a közleményben Iustin Cionca megyei tanácselnök.

A településeknek – köztük a magyar érdekeltségű helységeknek – járó megyei költségvetési összegek elosztásáról a múltheti tanácsülésen szavaztak a képviselők.

Az Arad Megyei Tanács szerdai (2021.03.31.) rendes ülésén a két RMDSZ-es képviselő, Bölöni György és Péró Tamás, többek...

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2021. április 1., csütörtök

Annak értelmében Kisiratosnak 300 ezer lejt különítenek el a földgáz bevezetésének megvalósíthatósági tanulmányára, járdák javítására, illetve a polgármesteri hivatal épületének javításaira. Nagyiratosnak 300 ezer lejt különítenek el járdák javítására és a polgármesteri hivatal bővítésére. Tőzmiske 200 ezer lejt kap a vadászi iskola tetőcseréjére, Németpereg 300 ezer lejt a helyi óvoda javítására és parkolóhelyek létesítésére a községben. Sofronyának 100 ezer lejt különítettek el a gázbevezetés megvalósíthatósági tanulmányának és terveinek aktualizálására.

További hírek

Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiakat is várnak a Kárpátia-film makói bemutatójára
Szeptember 24-én vetítik a Hagymaházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Cselekvési tervet fogadott el az RMDSZ
Az év végéig törvénycsomagot dolgoznak ki az új családpolitikáról.
<em>Hír szerkesztése</em> Kötelezővé válik a Covid-igazolvány a magas fertőzöttségű településeken [FRISSÍTVE]
Csak a védett személyek vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> A tábornokok útja
Történészkonferencia az 184–1849-es forradalom és szabadságharc személyiségeiről.