Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét

A csütörtöki kormányülésen fogadták el a tervezetet | Fotó: gov.ro

A csütörtöki kormányülésen fogadták el a tervezetet | Fotó: gov.ro

Csütörtökön elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel és 5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.

A pénzügyminisztérium által közzétett büdzsétervezet a jövő évi román bruttó hazai terméket (GDP) 1733 milliárd lejre, a költségvetési bevételeket 586 milliárd lejre, míg a kiadásokat 673 milliárd lejre becsüli.

A jövő évi 5 százalékos hiánycél magasabb a 2023-as költségvetési törvényben előirányzott 4,4 százaléknál, de alacsonyabb annál az 5,7 százalékos deficitnél, amellyel – a kormányfő csütörtök esti bejelentése szerint – Románia zárhatja az idei pénzügyi évet.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kilencórás késéssel megkezdett kormányülés elején kiemelte: a büdzsét elsősorban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásokra építik, amelyek a GDP 7 százalékát teszik majd ki, és a gazdasági növekedés mintegy felét idézik majd elő.

A kormányfő ismételten leszögezte: a nyugdíjemelésekre, a pedagógusok bérének emelésére, kórházépítésre és az életkörülmények javítását célzó beruházásokra nem adóemeléssel fognak fedezetet teremteni. Szerinte a román gazdaság 3,4 százalékos bővülése mintegy 150 milliárd eurós többletbevételt eredményez majd az államkasszának, és a beruházások sokszoros megtérülése, az adócsalás elleni eredményesebb fellépés révén nőnek majd a költségvetési bevételek.

A büdzsé megtervezésénél a pénzügyi tárca 6 százalékos átlagos inflációval és havi 4733 lejes nettó átlagbérrel számolt. Marcel Ciolacu szerint a minimálbért 2024 júliusától fogják ismét emelni, a kormány javaslata szerint – a jelenlegi 3300-ról – 3700 lejre.

A munkáltatók szövetsége szerint a kormány idén is indokolatlanul optimista volt a költségvetési bevételek megtervezésekor, ezért negatívan véleményezte a jogszabályt. Radu Burnete, a Concordia munkáltatói szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az adóhatóságnak 30 milliárd lejjel többet kellene behajtania jövőre, amikor az idei bevételek 12 milliárd lejjel elmaradtak a tervezettől. Hasonlóképpen a kormány 60 milliárd lejnyi európai uniós támogatást akar lehívni az újjáépítési alapból, pedig az idei évre kitűzött 55 milliárd helyett 29 milliárd lejt tudott csak elkölteni – tette hozzá.

A költségvetési törvény tervezetét gyorsított eljárással vitatja meg a parlament. A szociálliberális kormánykoalíció tervei szerint a jogszabályt december 22-én szavazzák meg a képviselőház és a szenátus együttes ülésén.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]
Nagy Zsolt falugazdász: a beszerzési árak megduplázódtak, de a terményárak visszaestek.