Brutálisan megdrágult Aradon a hőenergia

2021. december 13.
Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) jóváhagyása értelmében december elsejétől közel több mint duplájára emelkedett Aradon egy gigakalória hőenergia előállítási, szállítási és szétosztási ára – jelentették az önkormányzat vezetői a hétfői sajtótájékoztatójukon.
<em>Hír szerkesztése</em> Brutálisan megdrágult Aradon a hőenergia
Călin Bibarț polgármester melegen öltözött a bejelentéshez | Fotó: az önkormányzat sajtóosztálya

Călin Bibarț polgármester szerint a földgáz árának megtízszerezése vezetett oda, hogy a hőerőmű – amely egyébként a város tulajdona – megdrágította a szolgáltatást, konkrétan az eddigi árhoz képest közel 140 százalékkal adja drágábban a hőenergiát. Pontosan 971,49 lej áfa nélkül, áfával pedig 1156,06 lej – tette hozzá.

A városvezető, valamint Lazăr Faur és Ilie Cheșa alpolgármesterek elmondták, hogy határozattervezetet készülnek a képviselőtestület elé terjeszteni a hőenergia előállítási árához való hozzájárulás megemeléséről. Ennek értelmében a városkasszából fizetnék az összköltség 65,57 százalékát, azaz 758,06 lejt, míg a lakossági fogyasztók a többit 34,43 százalékot, ami 398 lejt (ez is jelentős emelés a mostani 280 lejhez képest). Ez még csak tervezet, a képviselőtestületnek meg is kell szavaznia.

Az elöljárók szerint a távfűtést használók január 15. után fogják kapni az első megemelt fűtésszámlákat. Călin Bibarț hozzátette, hogy az őszi hónapokban az állami költségvetésből 16 millió, a városi büdzséből pedig 34 millió lejjel járultak hozzá a hőerőmű fenntartási, működési és energiatermelési költségeihez. Ez több mint a legutóbbi fűtési szezonban együttvéve.

Az elavult távfűtési rendszer – az idén nyáron végzett felújítási munkálatok és vezetékcserék ellenére – még mindig veszteséges. Călin Bibarț kifejezte reményét, hogy az állam végre stratégiai ágazatként tekint majd a távfűtésre, és országos koncepciót dolgoz ki a hatékonyabbá tételére.

Hétfői sajtótájékoztatójukon az önkormányzat vezetők azt ígérték, hogy 2022-ben nem emelik meg a helyi adókat és illetékeket, viszont az infláció arányával kiegészítik azokat.

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.