Áprilistól emelik, de májustól fizetik a gyereknevelési pótlékot

Májusban kapják meg a családok a megemelt gyereknevelési pótlékot – közölte vasárnap este Marius Budăi munkaügyi miniszter. „A gyereknevelési pótlék megemeléséről szóló sürgősségi rendelet április elsejétől lép hatályba, de az áprilisra esedékes pénzt májusban utalják át” – mondta a tárcavezető.

Az eredeti sürgősségi kormányrendelet szerint idén március elsejétől járt volna a megemelt összeg. Ám a kormány kénytelen volt módosítani a sürgősségi rendeleten, mert március elsején az országnak még nem volt költségvetése.

A döntés értelmében 300 lejes támogatás jár 2 éves korig, és ugyanekkora összeget kapnak 18 éves korukig a fogyatékkal élők is. A 2 és 18 év közötti gyerekeknek, illetve a már nagykorú, de középiskolai tanulmányaikat végző vagy szakoktatásban részt vevő fiataloknak fizetendő havi összeg 150 lejre nő a jelenlegi 84 lejről.

Az új jogszabály szerint a gyermeknevelési pótlékot a költségvetési törvény kihirdetését követő első hónaptól emelik meg. Klaus Johannis államfő március 15-én hirdette ki a költségvetési törvényt.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.