Több mint száz illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg

Az Arad megyei határrendészek 116 pakisztáni, algériai, marokkói, iraki, bangladesi, törökországi és Srí Lanka-i migránst tartóztattak fel az elmúlt 24 órában, akik járművekben elrejtőzve vagy gyalogosan, a mezőn keresztül próbáltak illegálisan átjutni Magyarországra.

A határrendészet keddi közleménye értelmében a nagylaki autópálya-határátkelőnél négy kamionban elrejtőzve összesen 100 migránsra bukkantak a hatóságok. Három járművet török, egyet román sofőr vezetett. A fuvarlevelek szerint a járművek alumíniumot, fémalkatrészeket és bútordarabokat szállítottak németországi, magyarországi és nagy-britanniai kereskedelmi vállalatoknak.

Szintén a nagylaki autópálya-határátkelőnél szolgálatot teljesítő határrendészek fedeztek fel egy Romániából Spanyolországba tartó buszban hat migránst a csomagtérben és a mellékhelyiségben elrejtőzve. A busz mindkét sofőrje romániai.

A határrendészek ugyanakkor tíz, a román–magyar határvonal felé gyalogosan haladó személyt tartóztattak fel Nagylak közelében, a határtól néhány méterre. A migránsok személyazonosságának vizsgálatakor kiderült, hogy pakisztáni, algériai, marokkói, iraki, bangladesi, törökországi és Srí Lanka-i állampolgárok, akik törvénytelen módon próbáltak meg valamely nyugat-európai országba jutni.

A hatóságok büntetőeljárást indítottak a sofőrök ellen migránscsempészet, a bevándorlók ellen pedig illegális határátlépési kísérlet miatt.

Agerpres