Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála

Csütörtök késő délután leégett 200 hektár gabona és haszonnövény Arad és Temes megye határában, Borosjenőben pedig az éjjel 600 szalmabála lett a tűz martaléka. A tűzoltóság a kánikulában a nyílt láng elővigyázatos használatára és az öngyulladás veszélyére figyelmeztetett.

Az Arad megyei Szépfalu (Frumușeni) és a Temes megyei Temesillésd (Alioș) közötti mezőgazdasági területen gyulladt meg a búza és a repceföld tarlója. Az aradi és Temes megyei hivatásos tűzoltók munkáját helybéli önkéntesek is segítették. Mire a lángokat többórás küzdelem árán megfékezték, addigra leégett 200 hektár búza és repce, illetve egy mezőgazdasági munkagép is odaveszett.

A tűzoltóság szerint valószínű, hogy a kombájnból előugró szikra gyújtotta fel a növényzetet. Felhívták a figyelmet a gépek műszaki állapotának vizsgálatára, illetve arra, hogy elővigyázatosan használjunk nyílt lángot a száraz aljnövényzetben.

A kánikulában a széna- és szalmabálák belsejében 55 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet, és fennáll az öngyulladás veszélye is – tették hozzá.

Feltehetően ez okozott tüzet egy borosnjenői agrárgazdaságban is az éjjel: a város Sikula (Șicula) felőli kijáratánál gyulladtak meg a szalmabálák. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően 700 bálát megmentettek, de másik 600 elégett – tájékoztatott az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A rovatból ajánljuk:

Orvvadászt kaptak el a rendőrök
Fegyvereket és töltényeket találtak nála.
Halálos balesetet okozott egy trélerről leesett munkagép
Egy fiatal nő az áldozat, aki épp akkor autózott arra.
Súlyos baleset történt a Maros völgyében
Életét vesztette egy 30 éves férfi.